Video

3D-printer helpt patiënten sneller op de been

17 oktober 2016 om 20:45 • Aangepast 21 november 2020 om 06:52
nl
Traumachirurgen van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg hebben sinds kort de beschikking over een bijzonder instrument. Met een 3D-printer kunnen ze ingewikkelde operaties beter voorbereiden en sneller uitvoeren.
Profielfoto van Peeters Erik
Geschreven door
Peeters Erik

Het apparaat maakt exacte modellen van de botten of organen waar een patiënt aan moet worden behandeld. De 3D-printer gebruikt hiervoor de data van een CT-scan die eerder is gemaakt bij een patiënt. Een model kost gemiddeld twintig euro.

Wachten op privacy instellingen...

RöntgenbeeldenVolgens de traumachirurgen is er op kunststof modellen soms meer te zien dan op de röntgenbeelden. "Bijvoorbeeld kleine breukjes die je op een scherm erg moeilijk kunt zien, zijn nu beter zichtbaar", legt traumachirurg Mike Bemelman uit.
Rick Goijaerts raakte gewond aan zijn voet bij een verkeersongeluk. Een deel van de onderkant van zijn voet raakte daarbij verbrijzeld. "Het is wel een beetje raar dat je je voet op deze manier in het echt ziet. Maar ik denk zeker dat de operatie hierdoor makkelijk zal verlopen", aldus Goijaerts.
RibbenkastDe geprinte kopieën zijn op ware grootte. Het assortiment loopt tot nu toe uiteen van vingerkootjes tot een volledige ribbenkast. Traumachirurg Bemelman gebruikt ze ook om een operatieplan te maken. "Ik kan vooraf handelingen uitproberen. Dat scheelt tijd waardoor de operatie sneller kan worden uitgevoerd", aldus Bemelman.
De inzet van de 3D-printer nieuw. Het Netwerk Acute Zorg Brabant is daarom onlangs gestart met een studie naar de meerwaarde van het instrument.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.