Kende De Woenselse Poort de signalen nu wel of niet? Kliniek ontkent draai in verklaring

19 oktober 2016 om 02:38
nl
De ondernemingsraad van De Woenselse Poort is al langer op de hoogte dat werknemers van de kliniek gebukt gaan onder angst, intimidatie en gevoelens van onveiligheid. Dat zegt voorzitter Hennie Driessen tegen Omroep Brabant. Hij ontkent dat de raad in anderhalve maand van verklaring is gewisseld.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Omroep Brabant bracht begin september het verhaal naar buiten dat de veiligheid van werknemers en cliënten op het spel staat. De ondernemingsraad liet toen in een reactie weten zich niet in de berichtgeving te herkennen. "Op geen enkele wijze hebben we uit onze achterban vernomen dat dergelijke misstanden aan de orde zouden zijn", schreef de raad in een persbericht.
'Mag niet de bedoeling zijn'Op die verklaring lijkt de ondernemingsraad (deels) terug te komen. "We kenden de signalen wel, maar wisten niet dat deze zó ernstig waren", legt Driessen uit. "We schrokken bijvoorbeeld van signalen dat werknemers terughoudend zijn bij het doen van aangifte uit angst voor represailles. Dat mag nooit de bedoeling zijn."
Net als de ondernemingsraad, ontkende ook de directie met grote stelligheid dat personeelsleden zich geïntimideerd voelden of bang waren. "Er is sprake van normale gezagsverhoudingen en een professionele werkrelatie met de cliënten", reageerde het bestuur. Opeens is de toon heel anders. "We herkennen en erkennen deze conclusies van de Inspectie en we zijn doordrongen van de ernst van de situatie."
Bekijk onze speciale themapagina over De Woenselse Poort met verhalen van (ex-)cliënten, advocaten en meer
'Verbugt is een topbestuurder'Inspecteurs van Veiligheid en Justitie hebben de afgelopen weken met verschillende medewerkers gesproken. Op basis van die gesprekken kwam de inspectie tot de conclusie dat er sprake is van intimidatie en verbale en fysieke agressie door cliënten. "We zijn als OR aan het bekijken hoe we het contact met onze achterban kunnen verbeteren", reageert Driessen.
De ondernemingsraad van de GGzE houdt het volste vertrouwen in bestuursvoorzitter Joep Verbugt. Op de bijeenkomst van maandagochtend zei Verbugt niet weg te lopen voor zijn verantwoordelijkheid, aldus Driessen. "In onze ogen is hij een topbestuurder die veel mooie dingen heeft gedaan voor de GGzE."
ZIE OOK: 'Loop geen stage bij Woenselse Poort'
'Moet een einde aan komen'Wel wil de Ondernemingsraad beter op de hoogte gehouden worden over toekomstige beleidsveranderingen. "Wij hebben als OR bijvoorbeeld gewaarschuwd dat zelfsturende teams niet op alle afdelingen terechtkunnen. Dat advies is destijds niet opgevolgd. Ons is toegezegd dat we voortaan op tijd geïnformeerd worden."
Hoewel het rapport vernietigend is over het reilen en zeilen binnen de kliniek, vindt Driessen goed dat de problemen benoemd worden. "Het heeft ons laten inzien dat we nog sneller moeten schakelen. We hebben iemand aangenomen die voor een gezamenlijke aanpak moet zorgen. Nu opereren de teams verschillend, daar moet een einde aan komen."[YouTube:https://youtu.be/r4D7pDqQwxM]
VertrouwenBinnen twee weken wordt door de directie een plan van aanpak aan het ministerie aangeboden met een reeks van maatregelen. Die bestaan onder meer uit het aantrekken van nieuw personeel en het versterken van het management. "De ondernemingsraad heeft vertrouwen in de wijze waarop de directie werkt om de noodzakelijke verbeteringen te realiseren."
Joep Verbugt wenst niet te reageren bij Omroep Brabant.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.