Opruimen drugsafval kost veel minder dan provincie dacht
Bodemsanering nadat vaten hebben gelekt, valt minder duur uit. Ook het aantal aanvragen dat gemeenten hebben ingediend voor een bijdrage in de kosten blijft achter bij de verwachtingen.
Antwoord van ministerArd van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie, antwoordt dit op Kamervragen van de ChristenUnie. De bewindsman laat verder weten dat hij niet van plan is om de bijdrage in de opruimkosten te verhogen.
Die ligt nu op vijftig procent. Van der Steur meldt ook dat er nog geen besluit is genomen over het idee om veroordeelden te laten meebetalen aan het opruimen van de schade door drugsdumpingen.
Fonds vaak niet aangesprokenGemeenten die in aanmerking denken te komen voor een bijdrage van het rijk, kunnen hiervoor een beroep doen op een fonds. Uit de Kamervragen blijkt dat veel mensen hiervan geen gebruik maken.
Volgens Van der Steur komt dit, omdat niet iedereen op de hoogte is van de vergoedingsregeling. Ook slagen gemeenten er niet in alle gevallen in om de benodigde rekeningen en het proces verbaal aan te leveren. Bovendien leveren verzoeken voor kleine bedragen misschien te weinig op, zo schrijft Van der Steur ook.
Hogere inschattingVorig jaar waren er 160 afvaldumpingen. In 105 gevallen is voor de opruimkosten cofinanciering aangevraagd met een gemiddeld bedrag van 4200 euro. De provincie schatte die kosten vijf keer hoger in.
Bij de meeste aanvragen lagen de kosten tussen de duizend en tweeduizend euro. Slechts in iets meer dan eentiende van de gevallen ging het om bedragen groter dan tien mille. Van der Steur laat weten dat onder meer de provincie Brabant ervan uitgaat dat gemeenten en andere gedupeerden steeds beter op de hoogte zullen zijn van de regeling.