Peuter Nassim doodgereden en daarna doorgereden: justitie wil 18-jarige twee jaar de cel in
Elias A. verklaarde vrijdag te weten dat hij te hard reed toen hij Nassim aanreed. Hij barstte in tranen uit toen hij dat zei in de rechtbank in Breda. Op de vraag van de rechter of Elias A. zichzelf als schuldige ziet, antwoordde hij: "Ja, omdat ik doorreed en te hard reed."
Elias A. gaf vrijdagmiddag in de rechtszaal toe tijdens het rijden wel een klap te hebben gehoord. "Ik had tijd nodig om te beseffen wat er was gebeurd."
Laag IQHij meldde zich na het ongeluk niet meteen bij de politie, omdat hij bang was en niet goed kon nadenken. Elias A. is licht verstandelijk beperkt. Hij heeft een IQ van 70 en dat is een stuk lager dan gemiddeld. Volgens onderzoek is de kans dat A. opnieuw in de fout gaat groot. Zelf denkt hij van niet. Het Openbaar Ministerie vindt Elias A. volledig toerekeningsvatbaar.
De 18-jarige A. heeft al een strafblad. Hij werd ooit betrapt met drugs. En hij is een aantal keer opgepakt voor diefstal en voor rijden zonder rijbewijs. Omdat eerdere trajecten om A. op het rechte pad te brengen mislukten, wil het OM hem als volwassene vervolgen.
DrugsdealNadat hij Nassim doodreed, zou hij een drugsdeal zijn gaan afhandelen. Dat vermoeden heeft het OM. Er is een getuige die dat tegenover justitie verklaarde, maar verder is er geen bewijs dat de drugsdeal er ook echt is geweest.
Het fatale ongeluk gebeurde op Koningsdag. Nassim werd meters meegesleurd en de 18-jarige verdachte reed door na het dodelijke ongeluk. Hij heeft niet geremd na de klap. Elias A. reed 80 kilometer per uur waar je 30 mag. Dat blijkt uit onderzoek. De 18-jarige verdachte zei vrijdag in de rechtszaal dat hij niet wist hoe hard hij precies reed, maar wel dat het te hard was. "Ik heb er heel erg veel spijt van", zo zei hij in tranen.
Brief van nabestaandenNaast de verdachte is vrijdagmiddag ook de familie van Nassim bij de zitting aanwezig. Er werd een brief van de moeder van Nassim voorgelezen: "Waarom heb je niet geremd? Je hebt hem tientallen meters meegesleurd. Je hebt niet één leven verwoest, maar dat van een heel gezin."
Omdat de familieleden het te moeilijk vonden om verder onder woorden te brengen wat ze voelden, citeerden ze een fragment uit de roman 'De Overgave' van Arthur Japin:
'Bij iedere geboorte ontstaan twee nieuwe mensen, een kind en een moeder. Vanaf dat moment ligt er een nieuwe wereld voor ze, die ze samen ontdekken. Zodra een vrouw bevallen is, wordt ze nooit meer dezelfde die ze daarvoor was. Haar geluk zit voor altijd vast aan dat andere. Doet het kind zich pijn dan voelt zij het. Heeft het verdriet dan kan zij niet verder voor ze het getroost heeft. Komt haar kind te overlijden, dan sterft zij ook, want dan kwijnt in de vrouw de moeder weg.'
ZIE OOK: Nassim (3) overleden na aanrijding in Breda, klopjacht op doorgereden automobilist
Lees hier tweets over de rechtszaak terug: