Onderzoek Meierijstad: kunnen gemeenten kiezers naar het stemhokje lokken?
Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg willen graag weten of campagnes die de drie gemeenten hebben gevoerd om hun inwoners naar de stembus te krijgen, werken
De opkomst tijdens verkiezingen voor herindelingsgemeenten ligt doorgaans tien procent lager dan bij gewone gemeentelijk verkiezingen. 2500 inwoners van Sint-Oedenrode, Schijndel en Veghel zijn uitgenodigd vóór en na 23 november een vragenlijst in te vullen.
Uitslag is niet relevantOnderzoeker Julien van Oostaaijen: "De belangrijkste vraag die wij beantwoord willen zien is waarom mensen gaan stemmen. En dan vooral of de campagne die gemeenten rond de herindeling hebben gevoerd, van invloed is geweest op het stemmen. We willen niet weten wat mensen gestemd hebben".
Het gaat de onderzoekers er vooral om te ontdekken of het geld dat gemeenten en politieke partijen in campagnes steken nuttig besteed is. Het onderzoek heeft dan ook geen enkele link met de landelijke verkiezingen die volgend jaar worden gehouden. Het is niet zo dat nu de stemming wordt gepeild.
Dat betekent niet dat de uitslag van het onderzoek in Sint-Oedenrode, Veghel en Schijndel tot die gemeenten beperkt blijft. "Wij hopen dat we kunnen vaststellen welke campagnes gemeenten het best kunnen voeren om meer mensen naar de stembus te krijgen", aldus Van Ostaaijen.