Brabant 'kaapt' Mondriaanjaar: zeven steden vieren het mee

25 oktober 2016 om 15:02 • Aangepast 21 november 2020 om 06:38
nl
Oké! Mondriaan heeft ruim een jaar in Brabant gewoond. In 1903 maakte hij zelfs een schilderij van een molen daar. Toch is het op het eerste gezicht opvallend dat Brabant met zeven steden is opgenomen in het rijtje van achttien plaatsen waar in 2017 het Mondriaanjaar wordt gevierd.
Profielfoto van Windhorst Peter Pim
Geschreven door
Windhorst Peter Pim

Bergeijk heeft weverij De Ploeg, een monument van het nieuwe bouwen, maar verder hebben Mondriaan en De Stijl, de kunststroming waar hij deel van uitmaakte, weinig sporen in deze provincie achtergelaten.
Toch was het in het Eindhovense Van Abbemuseum waar maandagmorgen de plannen voor het Mondriaanjaar werden gepresenteerd. Niet toevallig aan het begin van de Dutch Design Week. De Brabantse ontwerpers claimen dat zij de fakkel hebben overgenomen van de Nederlandse avant-garde kunstenaars die zich aan het begin van de vorige eeuw verenigden om het blad De Stijl. Dan heb je het over Mondriaan, Rietveld, Theo van Doesburg en Bart van der Leck; vier grote namen uit de Nederlandse kunstgeschiedenis.
DesignregioTim Vermeulen van de Dutch Design Foundation, mede-organisator van de Dutch Design Week, zegt het zo: "De kunstenaars van De Stijl waren bewust bezig met de vraag hoe de toekomst vormgegeven moest worden. Hier in Eindhoven zijn ontwerpers dagelijks met die vraag bezig. Het Mondriaanjaar is een mooie kans om Brabant als designregio onder de aandacht van het grote publiek te brengen."
Dat betekent dat Eindhoven (en Brabant) in 2017 te maken krijgen met de Dutch Design Week, het internationale Dutch Design Event én dus met het Mondriaan-De Stijljaar. Voor die laatste staan tentoonstellingen op de agenda in Tilburg (De Pont én het Textielmuseum), Helmond (het gemeentemuseum), Bergeijk (De Ploeg),  Den Bosch (Noordbrabans Museum én SMS), Breda (MOTI), Oisterwijk en natuurlijk Eindhoven.
Maarten BaasHet Mondriaan-De Stijljaar wordt zo het derde achtereenvolgende jaar waar Brabant van mee wil profiteren. 2016 is het Jeroen Boschjaar en 2015 was het Van Goghjaar. Dit soort jaren moet buitenlandse toeristen ook naar attracties buiten de Randstad lokken.
De Eindhovense designer Maarten Baas is dit jaar ambassadeur van de Dutch Design Week. Hij zit al na te denken over volgend jaar. In een klok die hij voor Schiphol ontwierp zit met de kleuren blauw, rood en geel al een knipoog naar De Stijl Maar het zit niet in hem om ideeën zo letterlijk over te nemen. "De Stijl kwam voor die tijd met iets heel nieuws. Om in hun traditie te blijven, moet ik dus ook iets verzinnen wat helemaal nieuw is en wat dus niet op De Stijl lijkt."
[Tweet:https://twitter.com/PPWindhorst/status/790842135817879552]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.