Dimitri van Toren blijft ook na zijn dood mensen inspireren: boek en hommagetournee
Later veranderde de naam in New Headlines en Lettersets. Maar hun skifflemuziek (een beetje jazz, een beetje dixieland, een beetje folk en blues) is al die jaren, van 1959 tot 1966, hetzelfde gebleven.
'Altijd zichzelf gebleven'Dat mag typerend zijn voor de mens die Dimitri van Toren altijd is geweest, zo blijkt ook uit het boek dat dinsdag in het Belgische Postel is gepresenteerd. “Dimitri is zichzelf gebleven en was voor iedereen immer toegankelijk”, vertelt schrijver Frank Potters.
Jan van Tooren, zoals Dimitri officieel heette, mocht dan wat filosofische of boeddhistische trekjes hebben, hij was een warme en innemende persoonlijkheid, zo meent Potters. Volgens hem had de Bredanaar veel meer in zijn mars dan de liedjes waarmee hij vooral bekend werd. Inderdaad: ‘He kom aan’, ‘Een lied voor kinderen’ en ‘Jij bent de mooiste’.
'Dimitri zat niet op roem te wachten'Zijn teksten waren diepzinnig, maar verre van wazig. En hij is lang blijven optreden zonder dat hij op al die bekendheid zat te wachten. Potters: “Ik ben er achter gekomen dat hij in de periode rondom het hoogtepunt van zijn loopbaan juist bewust een stapje terug heeft gedaan. Hij keerde zich als het ware af van de roem, vond ik wel bijzonder. Dat was in de eerste helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw.”
“Het paste ook wel bij zijn karakter: Dimitri was een vrij introvert persoon. Wat me ook opviel: hij trok zich elk jaar, van mei tot september, terug op een vakantieadres in Griekenland. Daar heeft hij overigens ook Leonard Cohen leren kennen.”
Nooit zelf gesprokenZo staan er meer interessante weetjes in ‘Dimitri van Toren’. Potters vindt het jammer dat hij de hoofdrolspeler van zijn boek nooit heeft kunnen spreken, maar de research en het eindresultaat hebben de schrijver wel rijker gemaakt.
Anderhalf jaar na zijn dood in zijn toenmalige woonplaats Reusel blijft Jan van Tooren dus mensen inspireren. Sterker nog: voor volgend voorjaar staat er een tournee op de rol als hommage aan de geboren Bredanaar. Met als titel: ‘Toneel van verbeelding’.