Steeds meer patiënten zoeken online naar donornier, ook Tilburgse Rosalie doet oproep

25 oktober 2016 om 18:32 • Aangepast 21 november 2020 om 06:38
nl
"Ik vind het een afschuwelijke vraag", zegt de Tilburgse Rosalie van Tilborg. Maar toch doet ze een oproep op Facebook. 'Wie helpt mij aan een nier?' De oproep is schrijnend, maar niet nieuw. Steeds vaker zoeken nierpatiënten hun heil op sociale media. "Mensen zijn wanhopig geworden", zegt de Nierstichting.
Profielfoto van Houterman Karlijn
Geschreven door
Houterman Karlijn

Binnen een dag is de oproep van Rosalie al bijna 1000 keer gedeeld. "Ik wil er eigenlijk niet mee te koop lopen, zo ben ik niet. Maar toch, ik zit nu echt in de overlevingsfase."
'Leven overhoop'Rosalie kampt al 22 jaar met nierfalen, maar nooit was het zo erg als nu. "Deze week heb ik gehoord dat mijn leven volkomen gaat veranderen. Ik zal binnenkort drie dagen per week, vier uur per dag aan de dialyse moeten."
LEES OOK: ‘Hij heeft mijn leven gered’: Nicole ontving na een oproep op Facebook een nier van Robert
De Tilburgse vindt het heftig om haar verhaal te doen. "Je vraagt dit niet zo maar. Alsof je een sjaal van iemand leent. Daarom is het lastig." Rosalie was altijd een feestbeest, iemand die in de carnavalsoptochten steevast meeliep. "Nee, dat zal er dit jaar zeker niet inzitten."
'Een wachtlijst van vier jaar'De Nierstichting begrijpt Rosalie dan ook volkomen, dat ze haar oproep om een nieuwe nier op Facebook plaatst. Sanne Rademaker: "We snappen het heel goed, dit komt allemaal door de wachtlijstproblematiek." Volgens Rosalie is die lijst inmiddels opgelopen tot vier jaar.
"Maar er zitten ook veel nadelen aan deze online zoektocht. Mensen die reageren ,weten niet wat de impact is. Ze moeten naar de dokter, gaan een lang traject in. En de nierpatiënt zal vaak te horen krijgen dat het op het laatste moment toch niet gaat lukken."
Geen eerlijke zoektocht"En echt eerlijk is het ook niet. Je ziet nu alleen de mensen die handig zijn met sociale media. Alleen dat schrijnende geval lees je. Maar alle patiënten hebben zo'n verhaal. Ook de mensen die je niet ziet."
De Nierstichting roept mensen dan ook op anoniem een nier te doneren. Zodat de wachtlijst ingekort wordt en iedereen een eerlijke kans verdient.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.