EOD ruimt fosfor uit Tweede Wereldoorlog op in Fijnaart, voorzorgsmaatregelen ingetrokken
Geen granaat, wel veel rookLang leek het erop dat er een projectiel was kapot gestoten; het bleek echter om kleine fosforrestanten uit de Tweede Wereldoorlog te gaan. Er was al rook vrijgekomen bij het ploegen, bij het opruimen stonden de militairen van de EOD ook in de rook. [tweet:https://twitter.com/willemjanjo/status/792004651931557888] Fosfor werd in oorlogstijd gebruikt om de tegenstander te verblinden of op afstand te houden. Maar echt gevaarlijk is het vrijkomen van de fosfor deze vrijdag eigenlijk nooit geweest voor de omgeving. [Tweet:body:https://twitter.com/Politie_Rdaal/status/791992836141019136]
'Alle hens aan dek'De politie werd rond kwart over een gealarmeerd: er was bij het ploegen langs de Kadedijk witte rook uit de grond omhoog gekomen. Vervolgens werden de brandweer en daarna een deskundige van de politie ingeschakeld. Uiteindelijk is besloten de hulp in te roepen van de EOD, die met zwaailicht en sirene uit Soesterberg moesten komen.[Tweet:body:https://twitter.com/wa_Moerdijk02/status/791997287450968064] De Kadedijk is een lange straat in het buitengebied van Fijnaart. 'Alle hens aan dek', twitterde een wijkagent in de gemeente Moerdijk, waar Fijnaart onder valt, nadat de mogelijke vondst van de granaat was gemeld. [Tweet:body:https://twitter.com/wa_Moerdijk01/status/791983098238033920] Een stukje terug, bij de Boerendijk werd vorige week ook al een munitievondst uit de Tweede Wereldoorlog gedaan. Toen ging het om enkele artilleriegranaten.
Bevrijding en beschietingen 1944De Kadedijk was de hoofdweg voor de geallieerde bevrijders in het najaar van 1944. In de vroege ochtend van 4 november 1944 beschoten Engele kanonnen en houwitsers de Kadedijk en Boerendijk, zo is te lezen in het boek Operatie Rebound van Johan van Doorn uit 1994.
De gevechten in de Westhoek waren de nasleep van de Slag om Woensdrecht. De Duitse troepen hadden zich ingegraven en verzetten zich hevig in de huidige gemeente Moerdijk. Vermoedelijk wilden ze tijd winnen.
Oorlogsgeweld en vluchtelingenAlle resterende Duitse eenheden hadden zo de tijd om te ontkomen en via de haven van Willemstad het Hollandsch Diep over te steken. Door het oorlogsgeweld sloegen veel polderbewoners op de vlucht.
De Britse infanterieaanval (York en Lancaster Regiment, Hallamshire Bataljon) op Fijnaart zou daarna op 4 november om 10 uur beginnen, onder dekking van een rookgordijn. De kans bestaat dat de fosfor op die dag is verschoten en nooit in rook opging, letterlijk. Dat gebeurde dus pas 72 jaar later.