Verdwenen bed Van Gogh spreekt tot verbeelding, Boxmeer gaat op zoek
Het verhaal in het kort: Van Gogh maakte in de Franse stad Chartres een schilderij van zijn slaapkamer. Het bed dat daarop te zien is, werd na de dood van de schilder in 1890 naar Nederland gebracht door de familie van Gogh. Vanuit Laren ging het in 1945 waarschijnlijk naar Boxmeer in het kader van wederopbouwhulp, zegt schrijver Martin Bailey in een verhaal van de NOS.
LEES OOK: Wie heeft het bed (128 jaar) van Vincent van Gogh in z'n slaapkamer staan?
Burgemeester over bedgeheimenWat er toen mee is gebeurd, weet vooralsnog niemand. Maar als het aan burgemeester Karel van Soest ligt, komt daar verandering in. “Het is een heel wonderlijk verhaal. We gaan driftig op zoek. Het ligt in ieder geval niet bij mij op zolder”, laat Van Soest weten.
Van Soest is blij dat er bredere aandacht is voor het feit dat Laren Boxmeer heeft gesteund toen de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. “Nu krijgt het verhaal toch nog een onverwachte wending. Da’s mooi voor Brabant en Boxmeer. En meestal praat ik niet over bedgeheimen, maar dit verhaal is er bijzonder genoeg voor”, grapt hij.
Uitzoeken, maar niet te vroeg juichenOok Dick Jetten, voorzitter van Historische Vereniging Nepomuk uit Boxmeer, is verrast door het verhaal. “Het is nogal wat. Volgens mij is het absoluut de moeite waard om dit uit te zoeken, ik houd wel van dit soort verhalen”, reageert Jetten.
Een mooi verhaal vindt Jetten het, maar hij wil ‘t eerst zien en dan pas geloven. “Een bed uit de 19e eeuw, dat voldoet niet echt aan de comforteisen die er na de wederopbouw golden. Ik kan me bijna niet voorstellen dat het bewaard is gebleven als men niet doorhad dat het van Van Gogh was. Het is maar een eenvoudig bed, een houten ledikant, dat heeft geen waarde na de oorlog”, denkt hij. “Het lijkt op een broodje aap - maar ook die kunnen verrassend uitpakken.”
Duik in het archiefBroodje aap of niet, het is wel een verhaal dat tot de verbeelding spreekt. Zo ook bij Peer Meurkens en Jan Tunnissen, respectievelijk historicus en amateurhistoricus, die allebei een voorliefde voor de geschiedenis van Boxmeer hebben. Meurkens schreef al eens over Van Gogh, en dat werd weer opgepikt door de Britse schrijver Martin Bailey, die onderzoek doet naar Van Gogh.
Het contact was snel gelegd, de link met Boxmeer ook, vertelt Tunnissen. “Meurkens kwam weer bij mij uit omdat ik goed in het verhaal van de wederopbouw zit. Toen ben ik in m’n eigen archief gedoken, dat volzit met foto’s van die periode. Daar zien we onder andere een rij ledikanten die klaar staan om naar Boxmeer gebracht te worden. En zo proberen we overal aanwijzingen te vinden.”