Wim van der Leegte: hoe een slimme zakenman de rijkste man van Brabant werd

1 november 2016 om 17:25
nl
Wim van der Leegte gaat dinsdag na vijftig jaar trouwe dienst met pensioen. De directeur-eigenaar van VDL Groep draagt het stokje over aan zijn zoon Willem. Van der Leegte is meer dan een directeur van een topbedrijf. Naast miljardair is hij ook trotse Brabander en familiemens. Een portret van een bijzondere maar vooral succesvolle zakenman.
Profielfoto van Seunis Rebecca
Geschreven door
Seunis Rebecca

Wim van der Leegte is een Brabander pur sang. Hij werd in 1947 geboren in Nuenen, maar woont nu in Duizel. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen en zeven kleinkinderen. Van der Leegte wist van het kleine noodlijdende bedrijf van zijn vader een succesvolle internationale toponderneming te maken. VDL Groep bezit 88 ondernemingen verspreid over 19 landen met in totaal bijna 13.000 medewerkers.
Net volwassen en al directeur Nadat Wim van der Leegte de HBS heeft doorlopen, kiest hij voor een studie werktuigbouwkunde. Hij loopt stage bij zijn vaders bedrijf 'Metaal- en Constructiewerkplaats P. van der Leegte NV' in Hapert.
Na drie maanden moet hij het bedrijf al runnen, vanwege de slechte gezondheid van zijn vader. Zo wordt Van der Leegte op 19-jarige leeftijd al directeur. In 1972 neemt hij ook de aandelen van zijn vader over. Het bedrijf blijft groeien, vooral door andere firma’s over te nemen.
Die studie, daar komt niet zoveel meer van. Hij heeft het dan ook behoorlijk druk met het runnen van een bedrijf. Daarom behaalt hij 38 jaar later in 2004 pas zijn diploma Technische Bedrijfskunde aan de Fontys Hogescholen in Eindhoven.
Brabantse ereburgerWim van der Leegte wordt in 2013 benoemd tot ereburger van Brabant. Het jaar daarvoor is de topman veel in het nieuws omdat hij de Mitsubishi-autofabriek in het Limburgse Born weet te redden. VDL neemt de autofabriek en al het personeel over.
Hij krijgt daarmee het onmogelijke voor elkaar. Het aantal auto's dat bij de producent in Limburg van de band rolt, stijgt explosief, en het aantal werknemers verdubbelt. In het najaar van 2016 start het bedrijf ook nog eens met de productie van het derde model van de BMW Mini, de Countryman. Dit brengt extra werkgelegenheid voor 1200 mensen met zich mee.
PSVIn april 2014 krijgt Wim van der Leegte de hoogste koninklijke onderscheiding: Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau.
Van der Leegte is naast directeur onder andere voorzitter van de Eindhovensche Fabrikantenkring en lid van het Stichtingsbestuur van PSV Voetbal. Hij heeft nog een link met de voetbalclub: zijn neef Tommie voetbalde namelijk tussen 1994 en 1996 bij PSV.
Ook is Wim van der Leegte gek op paardensport. Hij is eigenaar van Stoeterij Duyselhof, waar springpaarden gefokt en getraind worden.
Superrijk Volgens de Quote 500 is zakenman Van der Leegte uit Duizel officieel miljardair, met een geschat vermogen van 1 miljard euro. Iets wat de bescheiden Van der Leegte zelf niet zo interessant vindt. Wat hem betreft hoeft hij niet perse in zo’n lijstje te staan.
Wim van der Leegte kondigde eind vorig jaar zijn vertrek al aan. Het bedrijf met een omzet van 2,5 miljard zal vanaf nu gerund worden door zijn drie kinderen. Zoon Willem wordt directeur, zoon Pieter en dochter Jennifer zitten in de hoofddirectie.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.