Zij kwamen mogelijk met Chroom-6 in aanraking: 'Dat stof zat zelfs op onze broodjes'
De gemeente heeft een onafhankelijke commissie ingesteld die de misstanden bij het reïntegratieproject gaat onderzoeken. Pas over een jaar komen ze met hun bevindingen.
De gedupeerden willen niet zo lang wachten, bleek in de commissievergadering. Allemaal schetsten ze hetzelfde beeld: er werd bepaald niet voorzichtig te werk gegaan tijdens het schuren van de oude treinstellen. "Ik werkte op kantoor maar kwam dagelijks in de werkhal. Ze hadden hooguit een stofmaskertje op of een t-shirt voor de mond geknoopt."
Een andere dame: "Ik heb zelf ook geschuurd. 's Middags gingen we op de buitenplaats eten. Naast je werden de stofzakken dan uitgeklopt." Op de vraag hoe ze beschermd was, luidt het antwoord: "Met een overall. Verder niks, geen masker."
Het kwartje valtWeer een andere dame somt een lange lijst gezondheidsklachten op. Huidkanker, artritis, atrose, longklachten. Tijdens het inmiddels veelbesproken reintegratietraject in Tilburg was ze schoonmaakster en werkte ze in de keuken. "Ik moest de lunch bereiden. Dat deed ik in een open keuken. Het stof kwam zo naar binnen. En ik klopte de overalls uit waar ook weer stof uit kwam."
Ze is er heilig van overtuigd dat haar gezondheidsklachten te maken hebben met die periode. "Ik was altijd kerngezond, mankeerde niks. Toen al die klachten kwamen dacht ik eerst, het is de ouderdom. Tot die brief op de deurmat viel, toen viel ook het kwartje."
Met die brief doelt de Tilburgse op het schrijven dat zij en bijna zeshonderd anderen in mei ontvingen. In de brief stond dat ze mogelijk met Chroom-6 in aanraking waren geweest en dat de gemeente gestart was met een onderzoek. En sindsdien zijn er zorgen. Dat blijkt wel uit de tranen die een half jaar later nog vloeien.
Twee weken geleden deelden betrokken Tilburgers flyers uit bij een raadsvergadering en dinsdag vertellen ze opnieuw hun verhaal. "Wat wij willen? Een coulanceregeling. We zijn niks minder dan de medewerkers van defensie." Een vergoeding dus, een voorschotregeling. Maar de gemeente richt zich voorlopig op onderzoek en het verkijgen van meer duidelijkheid.
Onafhankelijk onderzoekOver die coulanceregeling denkt de gemeente nu na. Ze laat er ook een onafhankelijk commissie naar kijken. Die commissie gaat ook onderzoeken wat er nu precies gebeurde bij dat reïntegratieproject en wie daarvoor verantwoordelijk is. Ook gaat het RIVM onderzoeken welke risico's de afzonderlijke bijstandsgerechtigden en de medewerkers van het project hebben gelopen.
De onafhankelijke commissie komt uiterlijk september 2017 met een eindrapport. Veel te lang vinden de slachtoffers. Ze willen nu al erkenning en geld zien voor de hoge medische kosten die ze vaak moeten maken. Wethouder De Ridder belooft eerder dan september 2017 met plannen voor een eventuele coulanceregeling te komen. Maar wanneer precies kan hij nog niet zeggen.
Slachtoffers zoekVolgens de laatste berekeningen zijn 716 bijstandsgerechtigden en medewerkers van de gemeente meer of minder vaak aan Chroom-6 blootgesteld. Van die slachtoffers heeft de gemeente er nu 549 opgespoord.
Met zo'n 150 is nog geen contact geweest, bijvoorbeeld omdat ze geëmigreerd en dus onvindbaar zijn, of omdat ze geen contact willen.