Video

Ziekenhuizen vaag over opbrengst parkeerautomaten

1 november 2016 om 20:00
nl
Hoeveel geld heeft het parkeren in 2015 bij uw ziekenhuis opgebracht? Wat doet u met die opbrengsten? Alle Brabantse ziekenhuizen hebben van Omroep Brabant vragen gehad over het betaald parkeren bij de ziekenhuizen. De antwoorden op al de vragen waren veelal nietszeggend, ontwijkend en weigerachtig. Slechts één ziekenhuis in Brabant, de combinatie van het Elisabeth Twee Stedenziekenhuis het ETZ, was open over de parkeeropbrengsten. In 2015 werd bij het ETZ 1,8 miljoen euro in de parkeerautomaten gestopt.
Profielfoto van Bartol Rob
Geschreven door
Bartol Rob

Directeur Cock Vermolen van Zorgbelang Brabant, die inzage kreeg in alle antwoorden, is niet te spreken over de vaak nietszeggende antwoorden. "Als je zulke ontwijkende antwoorden krijgt dan zou je bijna denken dat ze iets te verbergen hebben. Natuurlijk weten ze precies wat het kost en wat het opbrengt."
Ontwijkende antwoorden uit BredaHet Amphia ziekenhuis in Breda  is de Brabantse kampioen in raadselachtige antwoorden op simpele vragen. "In de oude situatie heeft betaald parkeren - vergelijkbaar met andere activiteiten van Amphia - bijgedragen aan het noodzakelijke rendement van Amphia" geeft het ziekenhuis als antwoord op de vragen die gaan over de opbrengsten van dat parkeren. "Wat moet je met zo'n antwoord", vraagt ook Vermolen zich af.
ETZ Tilburg is het enige ziekenhuis dat antwoorden heeft Bij het ETZ in Tilburg gebruiken ze negentig procent van de parkeeropbrengsten voor extra patiëntenzorg zoals een gratis pendeldienst op de parkeerplaats. De overige tien procent gaat naar het onderhoud van het parkeerterrein. Alle andere ziekenhuizen geven geen verdeelsleutel op als het gaat over de besteding van het parkeergeld. De bestedingen van de miljoenen gaan dan ook alle kanten op. Van gratis wifi, digitale leestafels tot en met het bestrijden van de gladheid, iedereen 'doet maar iets' met de parkeermiljoenen. In Uden doen ze niets, want daar gaat het parkeergeld naar de gemeente.
Wie zal dat betalenHet duurst is het parkeren bij het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Het ziekenhuis heeft het parkeren daar verpacht aan een commerciële partij, maar wil over die constructie niet veel kwijt. "Het betreft hier namelijk financiële afspraken met derden en daar doet het ziekenhuis in de regel geen uitspraken over." Overigens bieden alle ziekenhuizen ook abonnementen en kortingen aan, als bezoekers veel in het ziekenhuis moeten zijn. Veel mensen zijn daar absoluut niet van op de hoogte.
Het lijkt wel een verdienmodel"Dat we moeten betalen om te parkeren bij het ziekenhuis is logisch, want zij maken ook kosten", zegt Cock Vermolen van Zorgbelang Brabant. "Wat we ons wel afvagen waarom het zo veel moet kosten en of het geen verdienmodel is geworden,"

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.