Woenselse Poort onder vuur na opduiken interne stukken
Van Toorenburg maakte zich donderdagmiddag kwaad in de Tweede Kamer, waar gesproken werd over TBS. “Als de media bezig zijn om erachter te komen wat er aan de hand is en dit loopt al zo lang, dan kan je eerste insteek niet zijn om een persbericht op te stellen omdat het vervelend is wat Omroep Brabant doet.”, zegt zij. “Zó doe je dat niet.”
ZIE OOK: ‘Angstaanjagende conclusies’, CDA eist snelle verbetering bij onveilige tbs-kliniek in Eindhoven
Overleg over artikel over drugs en onveiligheidDat persbericht zou dan opgesteld moeten worden naar aanleiding van een artikel waar Omroep Brabant op dat moment aan werkt. ‘In het stuk wordt met name gesproken over de onveiligheid en het drugsgebruik in de Woenselse Poort’, staat er in de notulen. “De Raad van Bestuur zou het prettig vinden als de clientenraad hierover een statement maakt. Het artikel zou, als het gepubliceerd wordt, heel schadelijk zijn voor GGzE en de mensen die hier opgenomen zijn”
Begin september bracht Omroep Brabant verschillende verhalen naar buiten over hoe het er in de Woenselse Poort aan toegaat. Zo zijn beveiligers en bewakers onvoldoende beschermd in hun werk en is er een lange reeks aan incidenten bekend. Uit onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie, gestart na die berichtgeving, bleek dat er dringend maatregelen nodig waren.
ZIE OOK: Kende De Woenselse Poort de signalen nu wel of niet? Kliniek ontkent draai in verklaring
'Ik krijg het hier koud van'Het CDA-kamerlid vindt het raar dat de kliniekdirectie het voorstel doet aan de cliëntenraad. “Sterker nog, er wordt voorgesteld dat de directie wel even een persbericht schrijft. Ik vind het onbestaanbaar”, zegt een verbouwereerde Van Toorenburg. “Wat voor vertrouwen kunnen wij hebben in een directie die dit gaat doen”, vraagt ze zich hardop af. “Hier krijg ik het koud van op ‘t hart, dat we op zo’n manier met elkaar bezig zijn. Op basis van deze feiten heb ik wel een beetje minder vertrouwen”
Staatssecretaris Dijkhoff is helder over het onderwerp. “Ik snap best dat de directie rust wilt naar buiten toe, maar je eerste reflex moet zijn dat je zelf wilt weten of het klopt. En dat je beter moet willen weten wat er in je eigen huis gaande is dan de media”, meent Dijkhoff.
Hij snapt dat rust absoluut kan helpen bij het verbeteren van de situatie. “Maar die rust creëer je door te laten zien dat je ook bewust aan het verbeteren bent. En niet door mensen te vragen om niets te zeggen.” Dijkhoff overweegt nog wat hij verder met het document gaat doen.
Woenselse Poort werkt aan verbeteringNa het onderzoek moest de directie een plan van aanpak aan het ministerie presenteren met daarin een reeks van maatregelen. Die bestaan onder meer uit het aantrekken van nieuw personeel en het versterken van het management. Er is een ervaren 'verandermanager' van buiten aan het werk bij de kliniek, het ministerie heeft er een extern procesbegeleider aangesteld. Begin 2017 komt de inspectie weer op bezoek om te kijken hoe het dan is.