Valkenswaarders willen eigen verloskamer in Veldhoven, want anders sterven ze uit
Het voorstel van de Valkenswaardse kraamkamer komt van de plaatselijke gemeenteraadsfractie van het CDA. Donderdagavond is het in stemming gebracht en aangenomen door een meerderheid van de gemeenteraad. Burgemeester en wethouders moeten volgend jaar uitzoeken of een eigen Valkenswaardse verloskamer mogelijk is op het grondgebied van Veldhoven.
'Vrees om uit te sterven'De kwestie speelde afgelopen jaren in meer plaatsen, zoals in Vlaardingen. Daar zagen ze het aantal geboren Vlaardingers dalen. Want bij gebrek aan een eigen ziekenhuis bevallen velen bij de buren, in Schiedam. De burgemeester van Schiedam verbood het plan omdat er te veel juridische haken en ogen aan zaten.
Het speelde ook op Terschelling waar veel 'eilanders' bang zijn dat ze uitsterven, bij gebrek aan een eigen ziekenhuis. Een verzoek aan de gemeente Leeuwarden om een eigen kraamkamer in het ziekenhuis daar, werd afgewezen. Er was toen ook volop juridische discussie. Er werden zelfs kamervragen over gesteld. Het kabinet verbood het in 2011.
De ministers van binnenlandse zaken en volksgezondheid schreven toen dat de wet het niet toelaat, dat bijvoorbeeld een klein deel van een gebouw grondgebied van een andere gemeente wordt. Bovendien moet er een herindeling komen en die moet ook uitgaan van een andere gemeente. Als die niet wil meewerken, houdt het op.
Valkenswaard: 'Een gemeente om trots op te zijn'Het CDA schrijft in de motie die donderdag werd aangenomen dat ze de hele voorgeschiedenis over Terschelling kennen en dat ze weten over de afwijzing van Leeuwarden. Maar dat ze 'de gemeente Veldhoven inschatten als aanmerkelijk constructiever en sympathieker van aard.'
De politieke partij schrijft verder dat het 'toekomstige generaties de kans wil bieden om in een gecontroleerde ziekenhuisomgeving te worden geboren op Valkenswaards grondgebied.' Valkenswaard heeft geen ziekenhuis en verwacht ook niet dat er eentje komt.
Gemeenteraadslid en indiener Frank van Gastel erkent dat er nogal wat hobbels zijn. "Om een stukje Veldhoven te krijgen, moet de gemeenteraad ook daar akkoord gaan. En, ik kan me ook voorstellen dat er praktische bezwaren zijn. Wat als er twee Valkenswaardse vrouwen zijn die tegelijkertijd moeten bevallen?"
Roosendalers sterven uit De kwestie doet denken aan de ophef in Roosendaal, jaren geleden, toen daar de kraamafdeling de deuren sloot en naar Bergen op Zoom verhuisde. Tussen beide steden is er altijd rivaliteit geweest, die je vooral met carnaval proeft. Roosendalers vonden het onverteerbaar dat ze hun kind dan moesten aangeven bij de burgerlijke stand van Bergen op Zoom en dat hun zoon of dochter in het paspoort de naam van de Scheldestad zou hebben staan. Ook dat idee werd afgewezen.
In het MMC Veldhoven worden jaarlijks ongeveer 180 kinderen geboren die in Valkenswaard gaan wonen met hun ouders. Een twintigtal andere baby's wordt ergens anders geboren, voordat ze in Valkenswaard worden ingeschreven.