Den Bosch redt Bosch Parade op de valreep
De motie werd ingediend door links Den Bosch: PvdA, GroenLinks, SP en D66 en is uiteindelijk door bijna alle partijen gesteund. Alleen de Bossche Volkspartij was tegen. De raad gaf het college opdracht om op zoek te gaan naar geld waarmee de Bosch Parade in ieder geval in 2017 door kan gaan.
Zijden draadjeHet evenement hing tot dinsdag aan een zijden draadje. De subsidie voor de Bosch Parade kwam de afgelopen jaren van de stichting Jeroen Bosch 500. Die stichting wordt volgend jaar opgeheven omdat het Jeroen Boschjaar dan voorbij is. De schrik sloeg de organisatoren om het hart toen onlangs bleek dat in de gemeentelijke begroting voor 2017 geen geld voor de Bosch Parade opzij was gezet.
De feestelijke optocht met drijvende kunstwerken had de afgelopen jaren een begroting van ongeveer vier ton. Het is nooit de bedoeling geweest dat de gemeente Den Bosch dat bedrag volledig zou betalen. Wel is het zo dat allerlei fondsen pas geld geven als een gemeente ook mee doet.
Een ton van de stichting Jeroen BoschDe Stichting Jeroen Bosch 500 wil voor 2017 een ton bijdragen aan de Bosch Parade. Volgens de organisatoren van het evenement kan er ongeveer twee ton bij fondsen en sponsoren worden gevonden. De gemeente zou dan een subsidie van ongeveer een ton moeten geven.
Daarbij is wel belangrijk om te weten dat de Stichting Jeroen Bosch 500 pas in mei zeker weet hoeveel geld er na het Jeroen Boschjaar over is. Pas dan hebben de accountants een compleet overzicht.
Geld teruggevenHet Boschjaar was vooral door de ruim 400.000 bezoekers van de tentoonstelling 'Visioenen van een Genie' in het Noordbrabants Museum een groot succes. Maar de stichting sluit niet uit dat een aantal geldschieters juist vanwege dat succes een deel van de bijdrage terug zal vragen.
De beslissing van de raad gisteravond was een opluchting voor de organisatoren van de Bosch Parade. Zij waren wel al bezig met de voorbereidingen voor 2017 maar durfden nog geen financiële verplichtingen aan te gaan.
En hoe nu verder In januari komt het Bosch college met plannen voor het vervolg van het Jeroen Boschjaar. Het is altijd de bedoeling geweest dat de viering van Bosch' 500e sterfdag ook na 2016 sporen na zou laten. De Bosch Parade zou een van die sporen kunnen zijn, maar ook het Bosch Requiem én het Boschhuis op de Markt in Den Bosch.