Advocaten moordzaak Hooge Zwaluwe: ‘Voorlopige vrijlating is tik op de vingers van OM’

10 november 2016 om 15:25
nl
Het schorsen van de voorlopige hechtenis van de verdachten in de zaak-Hooge Zwaluwe is een tik op de vingers van het Openbaar Ministerie. Dat zeggen de advocaten van de Belgische verdachten tegen Omroep Brabant. “Deze beslissing onderstreept nog maar eens dat het OM geen sterk verhaal heeft”, zegt Arthur van der Biezen, advocaat van hoofdverdachte Samir T.
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Het schorsen van de voorlopige hechtenis is gezien de ernst van de feiten opmerkelijk te noemen. Bij een wilde schietpartij werden Brian Dalfour, toenmalig voorman van motorclub No Surrender, en Muljaim Nadzak uit Macedonië op brute wijze vermoord.
ZIE OOK: ‘We zullen je nooit vergeten, Dalla’, grote opkomst bij indrukwekkende afscheidsdienst Brian Dalfour
'Wat staat er nu vast?'Een hoger beroep tegen de voorlopige vrijlating van de verdachten komt er echter niet, omdat dat juridisch niet mogelijk is, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie desgevraagd. Dat betekent dat de verdachten tot de zomer van volgend jaar op vrije voeten blijven.
“Helaas had dit al veel eerder moeten gebeuren”, verzucht Inez Weski, vertegenwoordigster van Mohammed L. “Want wat staat er nu eigenlijk vast? Welke forensische bewijsstukken liggen er nu? Precies. Geen. Het OM houdt zich vast aan scenario’s die alleen uit aannames bestaan, niet uit feiten.”
ZIE OOK: Huilende Roy O. verrast met nieuw verhaal over bloedbad Hooge Zwaluwe: 'Wist niets van ripdeal'
'We hebben een jaar lang niks gedaan'De zaak tegen de Belgische drugscriminelen loopt al langer dan een jaar. Volgens Van der Biezen loopt het proces veel te veel vertraging op. “We hebben een jaar lang niets kunnen doen omdat het OM in slakkentempo dossierstukken aan ons geeft. Zelfs het einddossier is nog niet af, terwijl er wel een reconstructie aan zit te komen. Dat geeft te denken…”
Kringen rondom de verdachten beweren dat zowel de groep Nederlanders als de groep Belgen de tegenpartij wilde beroven. Peter Plasman, advocaat van Galid T., verwacht dat er nooit echt duidelijkheid komt over wat er zich in het huisje heeft afgespeeld. “Daar gaat een reconstructie ook waarschijnlijk niets aan veranderen. Er is zelfs nog altijd onduidelijkheid over het aantal mensen dat in het huisje is geweest. Bewijzen zijn er nauwelijks.”
Ernstige verdenkingenDat er weinig feiten concreet zijn, zegt ook advocaat Johan Mühren. Zijn cliënt Youssef C. is donderdag vrijgelaten ‘wegens gebrek aan bewijs’. “Het lag in de lijn der verwachting dat de rechtbank deze beslissing zou maken. Niets in het dossier wijst op strafbare betrokkenheid van mijn cliënt”, licht Mühren toe.
Hoewel de verdachten het proces in vrijheid mogen afwachten, blijven de verdenkingen tegen hen wel staan. 12 januari gaat de zaak weer verder. Het inhoudelijke proces volgt op zijn vroegst komende zomer.
Het Openbaar Ministerie onthoudt zich van verder commentaar en richt zich vol op de reconstructie, die 27 november in het vakantiehuisje van start gaat.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.