Video

Kamer eist onderzoek naar functioneren GGzE-bestuur na misstanden kliniek: 'Er is niets veranderd!'

11 november 2016 om 13:11
nl
Er moet zo snel mogelijk intensief onderzoek komen naar het functioneren van het bestuur van de Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE). Dat zeggen verschillende Tweede Kamerleden naar aanleiding van de vele misstanden in tbs-kliniek De Woenselse Poort, dat onder de GGzE valt.
Profielfoto van Sebastiaan Quekel, Marcel Huisman
Geschreven door
Sebastiaan Quekel, Marcel Huisman

In haar reacties verwijzen de Kamerleden naar een vertrouwelijk stuk over de psychiatrische kliniek uit 2011, dat ook in handen is van Omroep Brabant. Daarin blijkt volgens de politiek dat de problemen rond veiligheid, drugsgebruik en personele bezetting bij de Woenselse Poort al veel langer spelen dan tot nu toe werd aangenomen.
'Verbugt moet opstappen'Lilian Helder (PVV) vindt alleen een onderzoek niet genoeg. Ze zegt dat GGzE-topman Joep Verbugt zijn verantwoordelijkheid moet nemen en moet opstappen. “Dit bestuur moet de veiligheid van medewerkers en cliënten garanderen, maar dat is hier absoluut niet het geval.”
CDA en SP dringen er bij staatssecretaris Dijkhoff op aan om grondig onderzoek te doen naar het bestuur, bestaande uit topman Joep Verbugt en zijn rechterhand Marie-Louis Vossen. “Ze hebben een groot gebrek aan reflectievermogen”, stelt Kamerlid Nine Kooiman (SP). Ze vindt het onvoorstelbaar dat de GGzE de problemen eerst ontkende, maar later alsnog toegaf na conclusies van de inspectie.
ZIE OOK: Patiënt Woenselse Poort biecht op: 'Ik kocht medewerker om en kon elk dossier inzien'
Vertrouwelijk stukDe Woenselse Poort stelde in 2011 het interne rapport op naar aanleiding van een geruchtmakende uitzending van Alberto Stegeman. Hier toonde hij aan dat het 'kinderlijk eenvoudig' is om allerlei illegale goederen, zoals drugs en wapens, naar binnen te smokkelen.
ZIE OOK: Moord dierenarts Niek Soepnel na fouten Woenselse Poort: ‘Ze hadden m'n zoon nooit los moeten laten'
'Rapport is een kopie'Het eindrapport van de interne commissie concludeerde destijds dat er sprake was van problemen met de veiligheid, drugsgebruik en onderbezetting. Medewerkers en cliënten gaven toen ook aan zich niet veilig te voelen. Het rapport vertoont sterke overeenkomsten met de voorlopige conclusies die de Inspectie voor Veiligheid en Justitie afgelopen oktober trok over de veiligheid binnen de Eindhovense kliniek.
"Het rapport bevestigt dat er van alles mis was in de Woenselse Poort", constateert Harm Brouwer (PvdA). "Het was verstandiger geweest toen vervolgonderzoek te laten doen." Daar is Madeleine van Toorenburg (CDA) het volkomen mee eens. "Dat oude rapport is haast een kopie van wat we nu lezen.”
Bekijk onze speciale themapagina over De Woenselse Poort met verhalen van (ex-)cliënten, advocaten en meer
'Patroon onderzoeken'Huidig staatssecretaris Klaas Dijkhoff wil vooralsnog geen conclusies verbinden aan het rapport uit 2011. Hij vraagt de inspectie het mee te nemen in hun onderzoek. “Ik kan voor nu in elk geval niet concluderen dat het in vijf jaar altijd hetzelfde is geweest. Ze hebben in de tussentijd ook een prijs gewonnen. We gaan nu kijken of er sprake is van een patroon."
De Woenselse Poort wil niet reageren op het rapport. Een woordvoerder laat weten dat alle aandacht gaat naar het oplossen van de huidige problemen.
Bekende strafrechtadvocaten, onder wie Jan-Jesse Lieftink en Sébas Diekstra, geven aan het rapport te willen gebruiken voor eventuele schadeclaims.
Heeft u ervaringen met De Woenselse Poort die u met Omroep Brabant wilt delen? Stuur dan een e-mail naar [email protected].[YouTube:https://youtu.be/r4D7pDqQwxM]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.