Video

Voorbeeld voor Nederland: Breda laat mensen in de bijstand hun eigen onderneming opzetten

14 november 2016 om 17:44
nl
In Breda mogen inwoners die in de bijstand zitten tegelijkertijd proberen een eigen onderneming op te zetten. Dus zonder dat dat ten koste gaat van de uitkering. En dat bevalt goed. Zo goed, dat de proef die er was nu wordt omgezet in beleid. De gemeente steunt de zogenoemde scharrelondernemers. En minister Plasterk kwam maandag zelf even kijken hoe het precies werkt. Hij vindt het een voorbeeld voor andere plekken in het land.
Profielfoto van van den Oetelaar Tom
Geschreven door
van den Oetelaar Tom

Eén van de scharrelondernemers is Josjha Brans. Hij organiseert evenementen. Zoals zondagmiddag, in het Rondeel in Breda, het thuishonk van Tientjes. Dat is de organisatie die de scharrelondernemers verbindt.
Die middag treden vier artiesten op die Brans heeft geregeld. Een Broodje Tientjes kost 2 euro 50. 'Wij zijn open! Maak eens kennis met Tientjes', staat op het bord buiten. Een man of 25 is die middag het publiek.
Voordat hij evenementenorganisator was, was Brans drie jaar werkloos. "Paar keer ernstig ziek geweest, scheiding achter de rug. Ik werd depressief en kwam in de bijstand terecht."
FamilieBij Tientjes viel Brans op zijn plek. "Je wordt opgenomen in een familie. Mensen accepteren je zoals je bent." Bij Tientjes kon Brans gaan ondernemen. "Ik begon als vrijwilliger. Ik deed PR. Maar ik vond dat hier meer activiteiten moesten komen en dat heb ik opgepikt."
Brans wist dat er een coöperatie was opgericht: De Vrije Uitloop. "Het ging goed met mijn activiteiten, ik voel me er helemaal in thuis. Dus ik dacht: ik kan ook wel proberen mijn werk ervan te maken. Toen heb ik me aangesloten." Via De Vrije Uitloop kan Brans ondernemen, maar hij houdt zijn uitkering. Het geld dat hij verdient, gaat naar de coöperatie en de gemeente. En als hij iets voor zijn onderneming moet kopen, kan dat via de coöperatie.
Vol energieMaandagmiddag, voor het oog van minister Plasterk, verbindt de gemeente Breda zich officieel aan De Vrije Uitloop. Plasterk is enthousiast: "Mensen zitten vol energie maar je moet er een inbedding voor vinden, zodat ze er iets mee gaan doen. En dat dit dan de context gaat worden waarin dat gaat gebeuren, vind ik heel mooi."
ProeftuinDe gemeente wordt 'sociaal aandeelhouder': ze zorgen voor nieuwe deelnemers en expertise. Bij De Vrije Uitloop weten de ondernemers dat ze de komende jaren vooruit kunnen. Plasterk denkt dat het een voorbeeld kan zijn voor de rest van het land: "Dus niet alleen Breda. Dit is een proeftuin in mijn ogen."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.