Brabantse ontsnapt aan aardbeving in Nieuw-Zeeland
Eline woont en werkt op een geitenboerderij in Foxton, op het Noordereiland. Ze zou voor een reis van een week of zes naar het Zuidereiland vertrekken, "maar vanwege het koninklijk bezoek ben ik naar Auckland gereisd om het koninklijk paar de hand te schudden". Daarna bleef de Brabantse nog een paar dagen 'hangen' en boekte ze een reis met de boot van maandagochtend. Anders was ze vrijdag al teruggegaan en had ze de aardbeving veel heftiger meegemaakt.
GeschrokkenMidden in de nacht (Nieuw-Zeelandse tijd) werd ze opgeschrikt door de beving van 7.9 op de schaal van Richter. "Heel het huis schudde. Alle schilderijen kwamen naar beneden en het ging maar door. Dus ik lag in mn bed te wachten en dacht: vergaat de wereld nou? Maar het was natuurlijk een aardbeving", vertelt de vrouw. Doordat er veel naschokken waren, soms met een kracht boven de zes op de schaal van Richter, heeft ze die nacht amper meer geslapen en was het toch iedere keer weer schrikken.
De Nieuw-Zeelanders hebben veel geluk gehad dat het epicentrum ver van de bewoonde wereld lag. Ook was er dreiging van een tsunami. Er waren vloedgolven van vijf meter, maar daar hebben mensen op het Noordereiland, waar Eline zit, geen last van gehad. Voor zover bekend zijn er twee doden gevallen door de aardbeving.
Toch hebben de inwoners het er moeilijk mee, vertelt Eline. "Het kruipt bij iedereen onder de huid. We hebben allemaal slecht geslapen. Iedereen probeert wel de dagelijkse dingen weer te doen. Maar in de meest getroffen delen is alles verwoest. Dat is een rampgebied."
VulkaanuitbarstingHet is niet voor het eerst dat Eline te maken heeft met natuurgeweld. Vijf jaar geleden zat ze op IJsland, waar toen een vulkaan uitbarstte, waardoor er wekenlang geen vliegverkeer mogelijk was. "Ik reis veel en dan maak je het een en ander mee", vertelt ze nuchter aan de telefoon.
Wanneer ze terug kan keren naar het Zuidereiland is nog niet duidelijk, de bootterminal waar vandaan ze zou vertrekken is ingestort.