Brabant Bokaal: 'Zo trots als unne hond met zeven sterten'
Ieder jaar krijgen drie mensen de Brabant Bokaal. Dit jaar waren dat Peter Dictus uit Zundert omdat hij mensen als geen ander weet te verbinden via theater en muziek. Cor Swanenberg uit Berlicum voor zijn bijdragen aan het Brabants dialect en het echtpaar Gerard en Corrie van Beurden uit Raamsdonk voor hun zorg voor landgoed De Broeck. Een eigengemaakt landgoed met rijtuigenmuseum en beeldentuin.
Niet sexy?Dialect is allesbehalve, sexy wordt vaak gezegd. "De fraters sloegen dat er vroeger wel uit, het is dan ook opvallend dat ik jaren later gevraagd wordt om juist dat dialect weer voor het voetlicht te brengen," aldus Cor Swanenberg. Toen hij de Brabant Bokaal mocht ontvangen zei hij dat hij 'zo trots war als unne hond met zeven sterten'.
Mede-winnaar Peter Dictus wist niet goed wat hij met de mooie lovende woorden aan moest: "Ik weet niet zo goed wat ik met complimentjes aan moet. Dat kan ik heel goed in mijn eentje verwerken. Terwijl ik er stiekum wel heel vaak naar zit te hengelen," lachte Dictus.
Dagelijks gasten over de vloerMijnheer en mevrouw Van Beurden zijn niet meer de jongste. Gerard is 80 jaar en Corrie hoopt dat volgend jaar te worden. Toch krijgen zij van mei tot oktober bijna dagelijks een hoop mensen over de vloer die hun landgoed bezoeken. En daar hoort dan ook een kopje koffie en een broodje bij. "Ja, dat wil zeggen dat wij in de avonduren aan het smeren zijn en 's ochtends soep koken. We krijgen dan ook regelmatig de vraag hoeveel vrijwilligers er hier werken." De begrijpende blik tussen de twee zegt genoeg: Twee vrijwilligers, genaamd Corrie en Gerard.
Deze winnaars worden nu verenigd met de 24 winnaars van voorgaande jaren in een zogenaamd hoederschap: de Hoeders van Brabant. Zij zorgen ervoor dat jaarlijks de Brabant Bokaal zal worden uitgereikt.