RIVM schetst zorgwekkend scenario: 'Brabant gaat in 2020 gebukt onder fijnstofwolk'
Naar verwachting kampen in 2020 168 gemeenten met (te) veel fijnstof in de lucht, zo stelt het RIVM. Daarbij is een duidelijke concentratie te zien in het midden en zuidoosten van Nederland. Ook Brabant komt er dus bekaaid vanaf. Sterker nog, maar zeven gemeenten ontspringen over vijf jaar de dans.
In tien Brabantse gemeenten wordt de fijnstofnorm op dit moment al overschreden. Het gaat om Den Bosch, Veghel, Sint-Oedenrode, Son en Breugel, Best, Eindhoven, Deurne, Asten, Someren en Helmond.
[localfocus:body:https://localfocus2.appspot.com/582afe8acb4b7]
Schadelijk voor gezondheidDe hoge concentraties fijnstof worden veroorzaakt door met name verkeer, industrie en intensieve veehouderij. Volgens het RIVM zijn stikstofdioxide en fijnstof altijd schadelijk voor de gezondheid, ongeacht of de concentratie onder of boven de streefnorm is. Vooral mensen die in de buurt wonen van stallen zouden vaker last hebben van hun longen, zo bleek uit een ander onderzoek, eerder dit jaar.
ZIE OOK: Vaker longontsteking, eczeem en darmontstekingen vlakbij veehouderijenhttp://www.omroepbrabant.nl/?news/251717902/Vaker%2Blongontsteking,%2Beczeem%2Ben%2Bdarmontstekingen%2Bvlakbij%2Bveehouderijen%2B.aspxBrabantse Milieufederatie: 'Overheid moet beter handhaven'Nol Verdaasdonk, directeur van de Brabantse Milieufederatie, vindt de prognose van het RIVM zorgwekkend. De overheid is volgens hem medeverantwoordelijk voor de verwachte fijnstoftoename.
“De politiek heeft zich de laatste tien jaar steeds meer teruggetrokken om de maatschappij aan zet te krijgen. Dit is het bewijs dat individueel handelen negatieve gevolgen kan hebben. Er is in al die jaren veel te weinig gehandhaafd. Dat moet beter”, aldus Verdaasdonk.
Druk op Tilburg en Den BoschVolgens het RIVM hadden verschillende gemeenten in een eerder stadium al beterschap beloofd. 67 procent is zijn belofte nagekomen, het resterende deel van de maatregelen moet eind dit jaar zijn afgerond of in uitvoering zijn.
In tien procent van de gevallen heeft het RIVM niet kunnen achterhalen wat de stand van zaken is. Dat ging wat Brabant betreft op voor Tilburg en Den Bosch. Volgens het RIVM is het niet bekend of deze gemeenten al hun zaakjes tijdig op orde hebben.