Piet (overleden in 1914) doet al jaren dienst als uitsmijter
Door nieuwe publicaties over Piet komen bezoekers opnieuw uit alle delen van het land vol ongeloof naar Piet als skelet kijken. Het bijbehorende bizarre verhaal wordt keer op keer enthousiast verteld door vrijwilligers en door Jan van Eijck, conservator van het museum.
"Piet werd in 1914 ziek en ging naar huisarts Bloemen in zijn woonplaats Tilburg. Daar vertelde hij dat hij geen geld had om behandeld te worden, maar dat de dokter hem na zijn dood wel mocht hebben." En zo geschiedde. Piet ging dood, werd begraven, vervolgens gekookt en op skelet gezet. Het skelet stond vervolgens tot 1945 in de spreekkamer van de dokter.
Ethisch kan het"Ja, dit kan ethisch wel", zegt Jan van Eijck. Die behalve conservator ook arts is. "Nogmaals, er leven geen kleinkinderen meer van." In de jaren tachtig dook het skelet in delen op en kwam bij toeval in het museum terecht. Een museum waar veel te zien is over de dokterspraktijk aan het eind van de 19e eeuw.
Het verhaal van Piet blijft boeienHet verhaal van Piet en zijn laatste bestemming is een soort veenbrand. Jaren hoor je er niemand over en plotseling - zoals nu - staat Piet weer volop in de belangsteling. "Dat je iemand eerst op een foto ziet en vervolgens zijn geraamte ziet staan in dit museum is heel bijzonder", zegt een bezoeker uit de randstad. Een aantal dames roepen dat ze het zielig vinden.
Uitsmijter"Piet is hier eigenlijk de uitsmijter", vertelt Jan van Eijck. "Elke rondleiding eindigt met het hetzelfde verhaal. Kunt u het zich voorstellen, dat u bij de dokter komt en dat de vorige patiënt er nog is."
Piet zelf bekijken kan in het museum De Dorpsdokter in Hilvarenbeek