Vingerpunniken en rondbreien, handwerkbeurs Knit& Knot is razendpopulair [FOTO'S]
De Koepelhal in Tilburg wordt vooral gevuld door het gekwetter van dames, soms is er een enkele sjokkende man te zien die alles moest dragen. "Dit is niet echt mijn ding," aldus een van de heren. "Maar ze hoeft geen tegenprestatie te leveren, hoor. Dit is onvoorwaardelijke liefde." De heren hebben er geen probleem mee gesignaleerd te worden op een breibeurs. "Waarom zou een man niet mogen breien, vrouwen rijden toch ook auto?" grapt een van hen.
[flickr:body:https://www.flickr.com/photos/omroepbrabant/albums/72157676723322626/]
Onze fotografe nam ook een kijkje in de industriële hal waar heel veel moois werd gecreëerd met breipennen en haaknaalden. De vrolijke fotoserie is hier te bekijken.
Gordijn punnikenBij de ingang zijn twee jonge meiden bezig druk bezig met punniken, waarbij ze niet de traditionele houten klos gebruiken, maar gewoon hun eigen vingers. "Werkt net zo goed!", zeggen ze. De twee maken een gordijn van wol, 'want het tocht best wel, hier bij deur'. Ze hebben in korte tijd al behoorlijk wat wollen gordijnreepjes gepunnikt.
'Kan uren haken'De beurs Knit& Knot gaat niet alleen om breien en haken, maar ook om andere 'crafts', zoals weven en vilten. Maar het zijn vooral de hakers die er hun hart ophalen. "Ik kan echt uren haken," zegt een van hen. "Mijn laatste project is een groot kleed, daar heb ik vier maanden over gedaan."
Maar dat kleed is lang niet zo groot als de deken waar enkele dames in de Koepelhal mee bezig zijn. Zij gaan voor een wereldrecord dat in 2018 in Leeuwarden gehaald moet gaan worden. De grootste gehaakte deken ter wereld, die vijf voetbalvelden groot moet worden. "Daarna wordt de deken weer uit elkaar gehaald en gaat het naar goede doelen." vertelt een deelneemster. Op de beurs kan iedereen mee komen haken.
Turbobreister MiriamEén dame op de beurs heeft al een wereldrecord op zak. Miriam Tegels is de snelste breister ter wereld, met meer dan 118 steken per minuut. "Het gaat om het ritme waarin je het doet en dat geeft dan snelheid."
Miriam onderging zelfs een soort 'breibootcamp'. "Ik heb echt wel getraind om dat wat gevraagd werd te kunnen doen, een uur per dag, zes weken lang." Miriam denkt wel te weten waarom het breien en haken populair is. "Mensen willen weer zelfs iets maken, willen daar naar terug en erin investeren."