Robotprofessor steekt half miljoen in ontwikkeling medische robot die zelf botkanker kan verwijderen

20 november 2016 om 16:04
nl
Een medische robot die zelf botkanker uit het hoofd van de patiënt kan verwijderen. Het lijkt toekomstmuziek, maar het is sneller mogelijk dan je denkt. Hoogleraar Maarten Steinbuch van de TU/e gaat er een half miljoen euro in investeren. Dat vertelde hij zondag in het Omroep Brabant-programma KRAAK.
Profielfoto van Christel van Bebber
Geschreven door

De robotprofessor krijgt komende donderdag in Utrecht het Simon Stevin Meesterschap uitgereikt. Die prestigieuze wetenschapsprijs van een half miljoen euro mag hij investeren in onderzoek.
PreciezerDe nieuwe robot wordt veel preciezer dan een mens ooit kan zijn. "Nu moet een chirurg heel lang boren en frezen om de tumor te verwijderen," legt Steinbuch uit. "Hij moet daarbij ook vreselijk uitkijken dat hij geen zenuwen raakt, want dan kun je verlamd raken."
Het lijkt erop dat de chirurg overbodig wordt. "Dit kan wel eens de eerste robot zijn die de ingreep helemaal zelf gaat doen op basis van röntgenbeelden."
ImplantatenDe ontwikkelingen in de techniek gaan zo snel dat mensen maar nauwelijks kunnen begrijpen waar wetenschap allemaal toe in staat is, zegt Steinbuch. "Over 25 jaar hebben we implantaten in ons hoofd en denken we heel anders over de wereld. Ouderdom wordt een ziekte die voor een deel genezen kan worden. En robots worden zo slim, dat ze andere robots kunnen programmeren."
Eng? "Zo zou ik dat niet zeggen. Maar ik denk wel dat we het gesprek tussen de techniek en de maatschappij goed moeten voeren."
Die opdracht lijkt bij hemzelf op de goede plek. De jury van het Simon Stevin Meesterschap prijst hem om de link die hij legt tussen de praktijk en de wetenschap.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.