Jos de G. ontevreden over uitspraak: ‘Een onevenredig hoge gevangenisstraf’
“Maar we hadden vrijspraak op alle fronten verwacht”, zegt zijn advocaat Job Knoester tegen Omroep Brabant. Hij overweegt in hoger beroep te gaan.
De DNA-sporen vormen het belangrijkste bewijs tegen Jos de G. De rechtbank in Den Bosch concludeert op basis van berekeningen dat er geen twijfel over kan bestaan dat zijn sperma is gevonden op het lichaam van Nicole.
‘Uitspraak gebaseerd op theorie’Hoewel geweldsporen ontbreken, gaat de rechtbank er toch van uit dat het meisje is verkracht. Van die conclusie begrijpt advocaat Knoester niets. “De aanwezigheid van sperma geeft totaal geen reden om uit te gaan van verkrachting. Dat moet je kunnen bewijzen, en dat kan de rechtbank niet. Deze uitspraak is gebaseerd op een theorie en doet geen recht aan de werkelijkheid en feiten in het dossier.”
Voor het verweer dat er mogelijk vrijwillig seksueel contact is geweest tussen de tiener en de wildvreemde oudere man zijn geen aanwijzingen, aldus de rechter. “Maar ze kunnen het tegendeel ook niet bewijzen. Wij hoorden vandaag een hoop tegenstrijdigheden en zwakke plekken. We gaan nu het vonnis nader bestuderen en beslissen later over een eventueel hoger beroep.”
ZIE OOK: Jos de G. vrijgesproken van doden Nicole van den Hurk in 1995, wel 5 jaar cel voor verkrachting
Derde onbekende persoonTerwijl het spermaspoor wel wijst op verkrachting, kan de rechtbank ondanks alle dubieuze omstandigheden niet uitsluiten dat iemand anders betrokken is geweest bij de doodslag. “Dat hebben wij aan het begin van deze zaak al aangetoond”, oppert Knoester.
"Toch overheerst nu over het algemeen ontevredenheid, zowel bij ons als bij onze cliënt. Het is bovendien een ovenredig hoge gevangenisstraf die hij heeft gekregen." Tegen Jos de G. was veertien jaar celstraf geëist voor verkrachting én doodslag.
Dood van NicoleDe 15-jarige Nicole van den Hurk verdween in oktober 1995 toen ze naar haar bijbaantje in Eindhoven fietste. Haar lichaam werd zes weken later gevonden in de bossen bij Lierop. Min of meer toevallig leidde een DNA-spoor vier jaar geleden naar de verdachte, een veroordeelde tbs'er, die begin 2014 werd opgepakt.
De emoties liepen in de rechtbank Den Bosch hoog op. Stiefmoeder Jolanda klapte na de uitspraak cynisch en verliet vervolgens joelend de zaal. Advocaat Richard Korver van de nabestaanden kan zich de teleurstelling goed voorstellen.
"Zij hadden liever ook een veroordeling gezien voor doodslag en na een uitermate gespannen periode komen de emoties er uit. Ze vinden het bovendien vreemd dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is verklaard, maar niet behandeld hoeft te worden", aldus Korver.
De nabestaanden hebben de hoop gevestigd op een hoger beroep van het Openbaar Ministerie.