VIDEO

Blaastest bij het stappen in Den Bosch om uitgaansgeweld te voorkomen

27 november 2016 om 13:02
nl
Het gaat na een paar biertjes regelmatig mis in de Brabantse steden. Bijna elk weekend is er wel nieuws over knok- en steekpartijen na het stappen. In Den Bosch willen ze daar wat aan doen. En dat betekent dat nietsvermoedende stappers zaterdagavond opeens in een ‘alcoholcontrole’ terecht kwamen.
Profielfoto van van de Griendt Jolien
Geschreven door
van de Griendt Jolien

De blaastesten zijn onderdeel van een pilot in Den Bosch om uitgaansgeweld terug te dringen. Bij die pilot hoort straks ook een app, die je gezicht laat zien na een flinke knokpartij. Die app is net als de andere campagnemiddelen ontwikkeld door studenten van Avans Hogeschool en het Koning Willem l college in Den Bosch. "We wilden hier graag aan meewerken, want uitgaan is leuk, maar helaas gebeurt het nog te vaak dat er op een stapavond gevochten wordt", zegt één van de studenten, Puck Simons.
Hij houdt jongeren zaterdagavond voor dat ze een keuze hebben als ze te maken krijgen met agressief gedrag. "Je kunt weglopen van een vechtpartij en niets doen, maar je kunt ook proberen om een signalement van de vechters te onthouden en door te geven aan de politie." Het ministerie van Veiligheid en Justitie steunt de campagne wil het idee landelijk gaan uitrollen als het een succes is.
Gevochten? Dan niet meer de kroeg inKroegbazen die meedoen aan de campagne zeggen dat jongeren niet weten wat de gevolgen zijn van agressie en uitgaansgeweld. "Dat gaat verder dan een blauw oog", zegt Otto van den Groenendaal van café 't Pumpke. "Vechtersbazen mogen zeker acht weken niet meer naar binnen."
De meeste jongeren reageren zaterdag nogal laconiek op de pilot. "Ik vind het wel goed dat er iets aan gedaan wordt, maar ik denk niet dat je het hiermee oplost", zegt een kritische deelnemer. Hein Maas, projectleider van de gemeente Den Bosch ziet dat anders: "Het gaat om bewustwording, de knop moet om. Uitgaansgeweld is niet normaal, je kunt ook een avondje stappen zonder dat er gevochten wordt."
Drie soorten jongeren"Je hebt altijd wat mensen die sowieso op oorlogspad gaan en een groep die zich altijd afzijdig houdt", legt zijn collega Jannemiek Verhoeven uit. "Maar er is ook een hele grote groep die beïnvloedbaar is als andere mensen beginnen met ruzie schoppen. Dat is de groep waar we ons op richten."
Samen met studenten van Avans en het Koning Willem I College ontwikkelde de gemeente de campagne. "Het is echt voor en door jongeren." Door mensen te confronteren met de gevolgen van een vechtpartij, hoopt de gemeente dat die beïnvloedbare groep wat minder snel gaat meedoen als het ergens misgaat.
Samenwerken portiers en taxichauffeursEen ander deel van de pilot gaat over een betere samenwerking tussen alle partijen die iets met uitgaansgeweld te maken kunnen hebben. “De politie en portiers werken bijvoorbeeld al samen, maar het kan allemaal nog beter”, vertelt Verhoeven.
Ook de buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) van de gemeente en bijvoorbeeld taxichauffeurs worden op de hoogte gehouden van problemen tijdens de pilot. “We willen dat als er iemand ruzie loopt te schoppen, dat zoveel mogelijk partijen daarvan op de hoogte zijn”, aldus Verhoeven.
De komende tijd doet de gemeente nog twee keer een spontane 'alcoholcontrole' op zaterdagavond. Daarna wordt geëvalueerd of de campagne het gewenste effect heeft.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.