Het stinkt nog steeds in Someren: 'Misselijkmakend, maar niet schadelijk'
Op een derde informatiebijeenkomst dinsdagavond zijn de inwoners van Someren-Heide bijgepraat. Opnieuw bleek dat de dorpelingen vinden dat het bedrijf weg moet. Daarnaast waren er ondanks de geruststellende uitkomsten van het onderzoek van het RIVM zorgen over de gezondheid. Na overleg met GGD-arts Jans en de gemeente, is besloten dat direct omwonenden die zich nog steeds zorgen maken over onder meer de situatie in hun tuinen, zich kunnen melden. Mogelijk wordt dan een extra onderzoek gedaan.
ZIE OOK: Bewoners Karspoor op de vlucht voor rook na enorme brand in Someren-Heide
"Stank geeft onrust", vertelt de GGD-arts tijdens het persgesprek met de gemeente Someren. Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de stank van na de bandenbrand geen verhoogde risico's oplevert. "Ook al heeft het geen effect op de gezondheid op lange termijn, de rommel van de brand moet wel snel worden opgeruimd", vindt Jans.
De brand brak uit in de nacht van zaterdag 5 op zondag 6 november. Vijf dagen later was het vuur geblust, maar daarmee was de overlast voor de omwonenden niet voorbij. Het stinkt er namelijk nog steeds.
InformatieavondDinsdagavond hield de gemeente weer een informatie-avond voor de inwoners van Someren-Heide over de nasleep van de brand. Veel vragen waren er voor milieu-arts Henk Jans van de GGD. Vooral over de manier waarop er in het gebied metingen zijn uitgevoerd. "Dat is gebeurd op twintig meter en op vijfhonderd meter van de brand. Maar niet er tussenin, terwijl hier de meeste huizen staan", aldus verontruste bewoner.
Toch is er volgens dokter Henk Jans zeker niet lukraak gemeten: "Er is gekeken hoe de rookpluim zich heeft bewogen". Mensen die dicht bij het bedrijf wonen en die zich zorgen maken, kunnen zich melden bij de gemeente. De GGD is bereid om aanvullend onderzoek te doen.
'Groenten goed wassen'Op sommige plekken liggen nog roetdeeltjes die bij de brand zijn vrijgekomen. Ook op groenten in moestuintjes. "Die moeten goed worden afgespoeld en zijn dan gewoon te eten. Als iets niet schoon wordt, dan moet je het gewoon weggooien", aldus de GGD. Eerder zei de burgemeester al dat die deeltjes niet schadelijk zijn. Aan het eind van de week wordt duidelijk wanneer het bedrijf het brandafval moet hebben opgeruimd. "Het college heeft besloten bestuursdwang toe te passen, dat wil zeggen dat wij al gemeente bepalen dat het binnen een bepaalde termijn moeten worden opgeruimd", legt Veltman uit. "Nu wordt gekeken wat een reeële termijn is."
Uitkopen is optieVrijdag werd bekend dat het bedrijf een vergunning heeft aangevraagd om een doorstart te maken op hetzelfde bedrijf. "Wij willen dat ze daar weggaan en daar gaan we met het bedrijf over in gesprek", zegt Veltman. Een van de mogelijkheden is dat de gemeente het bedrijf uitkoopt, als het niet zichzelf wil vertrekken. "Dat is een reëel scenario. Maar voor nu is het belangrijk dat de rotzooi wordt opgeruimd en de volgende fase is dat het bedrijf een andere locatie krijgt."