Job (20) uit Valkenswaard had geluk: hij ontwaakte uit coma door 'prikkel-therapie'

23 november 2016 om 20:53
nl
Mensen die in een coma liggen, laten ontwaken. Dat is wat het Tilburgse Libra Revalidatie doet. De vrij nieuwe 'prikkel-therapie' die ze gebruiken, is succesvol. Maar in Nederland wordt deze therapie alleen vergoed voor mensen onder de 25 jaar. "En dat is niet te begrijpen."
Profielfoto van Waalen Jan
Geschreven door
Waalen Jan

Volgens de overheid is er niet genoeg bewijs dat de therapie ook zou werken voor mensen ouder dan 24 jaar. Maar daar denken ze in Tilburg anders over, zegt Kim Santegoeds van Libra Revalidatie. "Als je naar de resultaten in het buitenland kijkt, dan zie je dat het daar ook werkt."
"We hebben zelfs het idee dat het bij patienten boven de 25 beter werkt, want zij beschikken al over veel meer automatisme waar ze op terug kunnen vallen. Zeker jonge kinderen hebben dat veel minder. En ook bij hen zien we vooruitgang."
MotorcrossongelukJob van Laarhoven uit Valkenswaard was wel jong genoeg om de therapie te ondergaan. Zijn leven veranderde op 20-jarige leeftijd compleet toen hij tijdens het beoefenen van zijn favoriete sport motorcross ten val kwam. Hij belandde in een diepe coma.
Job lag een maand op de intensive care voor hij naar het Tilburgse revalidatiecentrum ging. Daar werd meteen begonnen met de 'prikkel-therapie'. Zo gingen ze al met Job lopen terwijl hij nog buiten bewustzijn was. En met resultaat.
'Ik bleef maar slapen'"Ik weet niets meer van het ongeluk en ook niets meer van de behandeling", zegt Job. "Het was alsof ik op een zwart bed lag, waar ik niet van af kon. Ik bleef maar slapen."
Met vallen en opstaan doorstond Job de therapie en ook de nazorg. Dat was niet eenvoudig. "Maar ik ben wel trots dat het gelukt is." Job praat wat langzamer en zijn reactievermogen is wat trager. "Daar merk ik zelf niet zoveel van." Hij heeft zijn school weer opgepakt. Motorcrossen zit er niet meer in, maar zijn rijbewijs heeft hij wel kunnen halen.
Kansen voor iedereenDat Job zijn behandeling wel vergoed krijgt en mensen boven de 24 niet, dat vindt hij gek. En ook vader Hans heeft daar weinig begrip voor. "Iedereen zou de kans moeten krijgen om te herstellen", zegt Hans van Laarhoven. "Dat Job zover gekomen is, is een wonder."
Nét te oudJob zijn behandeling werd dus vergoed. Maar Kim Santegoeds van het revalidatiecentrum krijgt bijna wekelijks telefoontjes uit het land van familieleden of artsen die ze teleur moet stellen, omdat de patient nét te oud is.
Santegoeds heeft dan ook maar één wens. "Ik hoop echt dat we op hele korte termijn diezelfde zorg kunnen gaan bieden voor mensen boven de leeftijdsgrens van 25 jaar. Dat we gaan aantonen dat het echt werkt, waardoor het dan een vaste plek krijgt in de vergoeding."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.