Overgebleven zorggeld Oosterhout naar rotonde en gemeentehuis

25 november 2016 om 17:30
nl
Eén op de vijf gemeenten heeft het overgebleven zorggeld in de algemene reserve gestopt en niet opzij gezet voor zorg in de toekomst. Dat bleek deze maand uit een enquête van de NOS en Binnenlands Bestuur. Ook de gemeente Oosterhout besteedt het geld dat over is op de zorg aan iets anders, namelijk een opknapbeurt van een rotonde 'Bromtol' in het noorden van de stad.
Profielfoto van Hannelore Struijs en Frances Vermeeren
Geschreven door
Hannelore Struijs en Frances Vermeeren

In 2014 had de gemeente Oosterhout een overschot op de algemene begroting. Er werd besloten om dat geld in een reservepot voor de zorg te stoppen, omdat het daar wel eens nodig zou kunnen zijn komende jaren. In 2015 bleek de gemeente 5,3 miljoen euro zorggeld over te hebben. De reservepot voor de zorg kwam daarmee op 8,8 miljoen euro te staan.
"De gemeenteraad heeft besloten die 3,5 miljoen euro als het ware terug te geven en te besteden aan andere zaken", legt wethouder Robin van der Helm uit. Zaken die niet met zorg te maken hebben. Zo gaat 1,5 miljoen euro uit dat potje naar de verbouwing van het gemeentehuis en nog eens 1,5 miljoen euro naar de verbouwing van rotonde 'Bromtol'.
Schuiven met potjes'Sociaal Domein' wordt het potje met geld voor de zorg genoemd. Gemeentes krijgen geld van de overheid en daarmee financieren zij bijvoorbeeld de kosten voor jeugdzorg, bijstandsuitkeringen, maar ook thuiszorg. Wettelijk gezien mogen gemeentes schuiven met het geld dat ze van het Rijk krijgen.
Maar daar is niet iedereen het mee eens. "Het is niet te verkopen aan de inwoners van Oosterhout dat er 1,5 miljoen euro uit de zorgpot naar de verbouwing van een rotonde gaat", zegt GroenLinks-fractievoorzitter Willem-Jan van der Zanden. "Je kunt je bij deze rotonde nota bene afvragen of een verbouwing nodig is. Er zijn volgens mij ook andere verkeerspunten te noemen die extra geld verdienen."
NoodzaakBureau Jeugdzorg Noord-Brabant is ook verbaasd. "Geld dat gemeenten van het Rijk hebben gekregen voor jeugdzorg, hoort terecht te komen bij diegenen voor wie dit bedoeld is, namelijk de kinderen en gezinnen in onze provincie die deze zorg hard nodig hebben", aldus een woordvoerder.
LEES OOK: Oosterhout aan kop bij Poetsmeldpunt: 'Het is schofterig'
Volgens Jeugdzorg is er momenteel nog een wachtlijst van een paar maanden tot een half jaar voor ondertoezichtstelling van kinderen. Met gebruik van het geld kunnen deze wachtlijsten korter worden gemaakt. "De noodzaak is er dus wel degelijk", zegt de woordvoerder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.