Lichaam Marc de Bonte moest sneller naar NFI, aldus forensisch expert: 'Mogelijk sporen verloren'

26 november 2016 om 20:23
nl
Het lichaam van kickbokser Marc de Bonte (26) dat donderdag in het kanaal bij Oirschot is aangetroffen, kon veel sneller naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) voor sectie. Dat zegt forensisch-patholoog Frank van de Goot tegen Omroep Brabant. “Drie dagen is wel erg lang. Zo'n lichaam begint onmiddellijk met ontbinden zodra het boven water komt. Hierdoor kunnen belangrijke sporen verloren gaan.”
Profielfoto van Quekel Sebastiaan
Geschreven door
Quekel Sebastiaan

Frank van de Goot (48) is een van de weinig overgebleven forensisch-pathologen in Nederland. Hij werkte jarenlang bij het NFI, maar ging er zes jaar geleden weg. “Ze hebben genoeg capaciteit bij deze club, dus ze hadden in principe diezelfde dag nog sectie kunnen verrichten. In zo’n zaak geldt: hoe eerder, hoe beter.”
ZIE OOK: Dood van Marc de Bonte raakt moeder Henry Pfaff diep in het hart: 'Ik weet wat de ouders doormaken’
'Meer vaart kon geen kwaad'De 26-jarige Marc de Bonte werd donderdag na een zoektocht van drie weken gevonden in het Wilhelminakanaal tussen Best en Oirschot. Zijn lichaam is een dag na de vondst naar het Maastricht UMC+ gebracht voor een CT- en mri-scan. Daar zochten artsen naar sporen van geweld en aanwijzingen voor de identiteit.
Vervolgens is het lichaam naar het NFI in Den Haag gebracht. Daar hebben forensische experts sectie op het lichaam verricht. “Op zich is de volgorde prima, maar een beetje meer vaart had geen kwaad gekund”, aldus Van de Goot.
Tegenwoordig besluit de officier van justitie op basis van de bevindingen van een forensisch arts wel of niet op sectie over te gaan.
ZIE OOK: Opluchting, verdriet en veel vragen bij vrienden en familie van Marc de Bonte
Hele klusForensisch-deskundige Van de Goot verwacht dat het lichaam van De Bonte nog intact is. “Het lijk lag, als het goed is, wekenlang onder koude temperaturen in het water. De inwendige organen blijven in zulke omstandigheden veel langer goed. In lauw water gaat de ontbinding veel sneller. De huid raakt dan los en wordt donkerder en fragieler."
Onderzoekers van het NFI staan desondanks nog voor een hele klus, meent Van de Goot. Oppervlakkige verwondingen als krassen, bulten en blauwe plekken zijn ze namelijk kwijt. “Het enige wat de experts kunnen is het uitsluiten van grote letselschade en vaststellen of het slachtoffer is overleden als gevolg van kogels of snijwonden. Is deze man door verstikking om het leven gekomen, dan kun je dat bijna niet meer vaststellen.”
ZIE OOK: Twintig dagen onzekerheid: de vermissing van kickbokser Marc de Bonte [TIJDLIJN]
'Dat is echt waardeloos'Van de Goot is wél opgelucht dat het NFI zich überhaupt over het lichaam van De Bonte buigt. Volgens hem gebeurt dit in heel veel zaken niet, simpelweg uit financieel oogpunt. “Er sterven jaarlijks 150.000 mensen in Nederland. Nog niet eens 300 slachtoffers komen in aanmerking voor sectie van NFI. Dat is echt waardeloos: hoeveel nabestaanden er wel niet zijn die nog steeds rondlopen met vragen over het overlijden van een dierbare.”
Officieel staat de identiteit van het slachtoffer nog niet vast. Daar zijn volgens Van de Goot drie zaken voor nodig: vingerafdrukken, gebitsgegevens en DNA. Later dit weekend buigt het NFI zich over het DNA-onderzoek. [YouTube:https://youtu.be/ehFSBL_ALZc][YouTube:https://youtu.be/iDI9dfkGoD4]

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.