Celstraffen tot acht jaar geëist voor drugsbende rond Satudarah-topman
Ze zouden behoren tot een drugsbende die in 2011 werd opgerold bij een grootscheepse actie in onder meer Tilburg en Weert. Daarbij werd in de Bisschop Zwijssenstraat in Tilburg een raketwerper gevonden die was verstopt in een plafond. Agenten troffen ook geld aan, vuurwapens, onderdelen van een drugslab en chemicaliën in Dongen en Biezenmortel.
Het proces duurt enkele weken. Twee officieren van justitie hadden ongeveer vijf uur nodig om de uitgebreide aanklacht van 115 pagina's voor te lezen.
Satudarah-broers De Tilburgse president Angelo M. van motorclub Satudarah is aangeklaagd voor onder meer het leiden van een criminele organisatie, vuurwapenbezit en witwassen. Justitie heeft uitgerekend wat Angelo M. verdiende in de onderwereld en komt uit op bijna 300 duizend euro. Angelo M. wordt voor dat bedrag kaalgeplukt. Tegen zijn broer Xanterra -ook vooraanstaande figuur in de motorclub- eiste het OM twaalf maanden cel, voornamelijk voor witwassen.
Belangrijke schakel in de bende was Björn E. De tweede man van Satudarah-chapter Tilburg. Volgens bronnen in het misdaadcircuit stond hij bekend als een 'zeer goede laborant'. Opvallend was dat hij de hoogste straf tegen zich hoorde eisen: acht jaar. Hij reageerde verbaasd.
ClubhuisNaast de veertien verdachten stond ook de Stichting Southern Comfort Maluku terecht, dat een clubhuis voor Satudarah-leden had aan de Havendijk in Tilburg. Tijdens een huiszoeking vonden agenten binnen zogenaamde 'jammers'. Dat zijn verboden apparaten waarmee je alle communicatie in de directe omgeving platlegt, zoals mobieltjes en mobilofoons en afluisterapparatuur. Omdat er in het clubhuis zo'n ding lag werd 5000 euro boete geëist tegen de club.
Tijdens het proces stond ook een groep mannen uit Litouwen voor de rechter. Ze worden als een aparte drugsbende beschouwd. De mannen opereerden vanuit Weert en zorgden onder meer voor de levering van chemische stoffen waarmee de Tilburgse groep synthetische drugs kon maken. De hoogste strafeis tegen de Litouwers was twee jaar.
De misdrijven die de groepen pleegden werden al in 2010 ontdekt door de politie. Bijna iedereen werd in november 2011 opgepakt maar het onderzoek verliep mede door rechtshulpverzoeken aan Indonesië die nooit werden beantwoord, erg langzaam. De zaak droeg bij politie en justitie de codenaam Akutan.
Woensdag beginnen de pleidooien voor de rechter, daarna wordt afgerond en op zijn vroegst tegen kerst wordt een uitspraak verwacht.