Gesjoemel met declaraties kost commandanten vliegbasis Eindhoven hun baan

29 november 2016 om 13:40
nl
Op de Vliegbasis Eindhoven zijn de commandanten van Squadron 334 en 336 vervangen om overtredingen met declaraties. Ze bleven in hotels slapen en betaalden dat uit een vergoeding voor kilometers die ze daardoor niet maakten. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie laat de Tweede Kamer weten dat 'enkele sleutelfiguren' zijn vervangen.
Geschreven door

Het 334 Squadron omvat de KDC10-transportvliegtuigen en het tweede regeringsvliegtuig Gulfstream IV.
'Grijs gebied'De bevelhebbers worden niet ontslagen, maar krijgen een andere functie. Bij het onderzoek kwam naar voren dat er onduidelijkheid was over de declaraties. De betrokkenen gaven toe dat ze de declaraties voor de kilometervergoeding hebben gebruikt om hotelovernachtingen te betalen toen ze in Hoofddorp een cursus volgden.
Dat scheelde reistijd op lange werkdagen. De werknemers hebben bewust voor deze manier gekozen en wisten dat het niet volgens de regels was. Ze spraken over een 'grijs gebied'.
Cultuur moet veranderenNaar die declaraties wordt nu extra onderzoek gedaan. Volgens de commandant en commissie moeten leidinggevenden en medewerkers terughoudend zijn bij het zelf interpreteren van regels.
De commandant zal daarom op basis van alle relevante informatie de noodzakelijke maatregelen nemen. “Daarnaast is het van belang dat leiderschap en de heersende cultuur op de vliegbasis Eindhoven aangepast worden.”
IntegriteitsschendingenBij de vliegbasis werden eerder al maatregelen genomen omdat veiligheidsvoorschriften niet nageleefd werden en vanwege integriteitsschendingen.
ZIE OOK: Vliegbasis Eindhoven scherpt procedures aan na vermeende fraude
Defensie bevestigt dat er ’personele wijzigingen’ zijn op vliegbasis Eindhoven, maar wil niet zeggen om wie het gaat. Van het laatste onderzoek naar integriteitsschendingen, tien in totaal, wordt er één verder onderzocht.
'Negatieve aandacht moet stoppen'Advocaten Sébas Diekstra en Robert van der Laan, die een aantal officieren van het 336 Squadron op vliegbasis Eindhoven bijstaan, vinden dat het tijd is dat alle bevindingen met de Kamer worden gedeeld. Dus ook alle informatie uit de gesprekken met alle medewerkers.
"Onze cliënten zijn de verdachtmakingen beu en willen dat de negatieve aandacht stopt. Zij herkennen zich niet in het beeld dat wordt geschetst en stellen dat er geen sprake is van ernstige misstanden", laten ze in een verklaring weten.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.