Deze broers bouwden jarenlang aan een koepel voor de kerncentrale in Tsjernobyl
Dertig jaar geleden deed zich de grootste kernramp in de geschiedenis voor. In 1986 ontplofte in Oekraïne een kernreactor. Tientallen mensen overleden en duizenden mensen kregen kanker door de radioactieve straling. Die straling is er nog steeds en wordt vooral uitgestoten door de verwoeste kerncentrale. Een enorme sarcofaag, een soort koepel, sluit die centrale nu af van de buitenwereld.
[youtube:https://www.youtube.com/watch?v=w1hx13Qrhq8]
'Brabants feestje in Tsjernobyl'De stad Tsjernobyl is dus niet echt een plek waar snel feestjes worden gevierd. De uitgestorven stad is spookachtig, waar je liever niet wil komen.
En tóch werd daar afgelopen week geproost. Want na veertien jaar ploeteren, stond die enorme koepel eindelijk op zijn plek. Ad: "Daar hebben we een goed Brabants feestje van gemaakt."
Ad glundert nu hij weer in Oosterhout is, dat is duidelijk te zien. Hij werkt samen met zijn broer bij het bedrijf Mammoet, die de klus binnenhaalde. Het is de grootste klus uit Ad zijn carrière, die al 46 jaar voortduurt. Maar werken in een gebied vol met radioactieve straling, was niet altijd een pretje.
Veel controle door gevaarlijke straling"We hadden constant stralingsmeters bij ons", vertelt Ad. "Na elke dienst van vier weken kregen we een bodyscan. Elke twee maanden moesten we onze ontlasting inleveren en ieder jaar moesten we een strenge medische keuring ondergaan."
Kees vult aan: "Als je je aan de regels hield, was het niet extreem gevaarlijk. Maar je moet natuurlijk niet de bossen inlopen. Of champignons kopen van de buren. Je moet zelf op blijven letten."
9 voetbalvelden grootDe mannen zijn niet bang dat ze te veel straling hebben opgelopen. Ze kijken vooral terug op een mooi 'hoogtepunt'. Letterlijk en figuurlijk. Kees: "Je kan je echt niet voorstellen hoe groot dit ding is. De Domtoren past in die koepel, de Markthal van Rotterdam past erin. Negen voetbalvelden kun je er gewoon in kwijt. Het is echt gigantisch."
En dat het dan lukt om die enorme koepel van 38 miljoen kilo op zijn plek te krijgen, maakt beide heren trots. "Een project dat zo uniek is in de wereld, daar heb jij aan bijgedragen. Je ziet nu opeens geen kerncentrale meer als je daar loopt, dat hele ding is gewoon weg. Dat is toch bijzonder?"
Ad: "Hoe groter, hoe mooier. Dus dit is echt een jongensdroom die uit is gekomen."