Na slijmjurk voor Lady Gaga nu 'kunst met kloten' van Bart Hess
Over een grote tafel kruipen glimmend wezens naar elkaar toe. Door de strepen doen ze denken aan makrelen, maar de willekeurige, schokkende bewegingen wekken ook associaties op aan grote garnalen. Het is een mooi werk en knap gemaakt maar vooral die bewegingen roepen ook een gevoel van afschuw op. Er is iets aan de hand waar de toeschouwer geen controle over heeft.
Veel Brabanders kennen de naam van de Eindhovense ontwerper/kunstenaar Bart Hess door de 15 kilo zware slijmjurk die hij in 2011 maakte voor Lady Gaga. Het afgelopen jaar is Hess druk geweest in het textielmuseum voor een collectieopdracht. Hem was gevraagd een kunstwerk voor de collectie van het museum te maken met de machines die in het textiellab staan. Die collectieopdrachten van het Tilburgs museum zijn een bijzonder iets. Er zijn maar weinig musea die zo werken.
[youtube:body:https://www.youtube.com/watch?v=rAU1wTDhVbI]
Kunst die op de toeschouwer reageertEr kwamen drie nieuwe kunstwerken die nu in het Textielmuseum staan. Het zijn variaties op een thema: ze reageren op de toeschouwers door kleine, onregelmatige bewegingen te maken. Eén ervan doet denken aan een aan een kapstok achtergebleven rugzak waarin per ongeluk een klein huisdier is beland. De kleine, schokkende bewegingen maken nieuwsgierig maar ook onzeker; alsof er plotseling iets uit die 'rugzak' zou kunnen springen.
[tweet:https://twitter.com/BlankaPesja/status/797636632455299072]
Andere beelden die hij oppert zijn "een kip zonder kop of een hart dat nog naklopt terwijl het al uit een lichaam is gehaald." Wat hem betreft, draait het om de onzekerheid die de kunstwerken oproepen. "Het gaat om die twijfel. Vind ik het mooi, wil k het aanraken of stoot het me juist af!"
[tweet:https://twitter.com/TonkhaoPns/status/771416040660017152]
Passementen Hess maakte zijn kunstwerken op de passementenmachine van het museum. Passementen zijn bijvoorbeeld de ceremoniële koorden aan de uniformen van de marechaussee. Dat ze met zo'n machine dan ook iets heel anders kunnen maken, is ook weer typisch voor de werkwijze vanhet textielmuseum.
[tweet:https://twitter.com/TextielMuseum/status/799604838497665024]
De kunst van Hess staat op de expositie 'Rafelranden van de Schoonheid', een expositie over kunst die aan kan trekken maar die ook af kan stoten. Ander opvallend werk op de expositie is van de Brabantse Nan Groot Antink. Zij is al jaren bezig met het zelf maken van verfstoffen. Geïnspireerd door het verhaal van de kruikenzeikers vroeg zij de mannen van het textielmuseum hun urine in te leveren. Ze gebruikte het om verf beter te laten hechten aan vijf grote banen stof die op de expositie hangen.