Boze boeren recht tegenover bezorgde burgers bij debat over mestmaatregelen
Het was vrijdag de eerste keer dat de provinciale politieke partijen gingen praten over de nieuwe mestmaatregelen die de gedeputeerden willen nemen. Die werden een aantal weken geleden aangekondigd. Een aantal boeren moet met de stal eerder aan strenge normen voldoen dan in eerste instantie was afgesproken, 2020 in plaats van 2028.
'Maatregelen slaan door'Deze maatregel zorgt voor grote woede bij de boeren. Zij zeggen dat ze een dergelijke investering binnen drie jaar niet kunnen doen. De boeren kregen bijval van de VVD, die de maatregel op dit moment 'niet gepast' vond.
Het CDA had er ook geen goed woord voor over. "Deze maatregelen slaan door," zei Ton Braspenning, namens de partij. Volgens hem zette een andere maatregel ook geen zoden aan de dijk. Bij de zogenoemde 'staldering' mag er in een bepaalde regio alleen een nieuwe stal gebouwd worden, als een oude stal ophoudt te bestaan.
De PVV denkt dat met de nieuwe mestmaatregelen een aantal boeren de nek wordt omgedraaid. "Hoe zou u het vinden als u ineens acht jaar eerder de hypotheek moet aflossen?", vroeg Maikel Boon zich af.
'Grenzen gezondheid bereikt'Maar veel partijen in de provincie vinden dat de maatregelen juist niet ver genoeg gaan. En kwamen daarbij tegemoet aan de boze burgers op de tribune, die zich in hun leefomgeving zien geconfronteerd met intensieve veehouderij. "Waarom blijft de overheid geld storten in een industrie die ecologisch en moreel failliet is?", vroeg een van hen zich af.
De PvdA vindt de mestmaatregelen te voorzichtig. "Minder dieren, die lef mis ik," zei Antoinette Knoet. "Boeren horen in Brabant, maar de grenzen wat gezondheid betreft, zijn bereikt en in het zuidoosten van Brabant al overschreden." Gedeputeerde Spierings wil het aantal dieren juist gelijk houden.
'We wachten af'De boeren volgden het debat rustig vanaf de publieke tribune en via een scherm in een extra zaal. Een besluit werd nog niet genomen, dat wordt in het voorjaar pas verwacht. "We wachten af," zegt een jonge boer. "Voor mij wordt duidelijk dat politici helemaal niet snappen wat er voor ons allemaal bij komt kijken."
Gedeputeerde Johan van den Hout snapte niets van de kritiek van de politieke partijen. Volgens hem is het bestuursakkoord heel duidelijk. "De wens voor het verlagen van de emissie van stikstof staat daar duidelijk in. En dat we ingrijpen als we zien dat er teveel stikstof in de natuur is."