Eekhoorntjes voortaan veilig naar de overkant dankzij hun eigen brug
Cees Terpstra van de lokale Natuurwerkgroep is een blij man: "De gemeente betaalt dit en laat hiermee zien om de natuur te geven!"
Twee mannen in oranje hesjes zijn maandagochtend druk in de weer met een hoogwerker. Aan hen de taak de eekhoornbruggen te bevestigen. Aan een flinke boom bevestigen ze een touw. Het uiteinde daarvan komt aan een andere boom, aan de overkant van de weg. Aan het touw zitten driehoekige ijzeren haken. En daar doorheen loopt, ook van boom naar boom, een strook groene nylon. Dat nylon is de brug, waar straks de lokale eekhoorntjespopulatie overheen moet marcheren. Cees Terpstra:" En dat touw erboven moet voorkomen dat roofvogels bij de eekhoorns kunnen. Dat is voor de veiligheid."
Zoeken naar verstopte eikelsDe bruggen komen over een weg waar eerder nogal eens eekhoorntjes sneuvelden. Zeker sinds een stuk bos aan de ene kant moest wijken en er een compensatiegebied terugkwam aan de overkant van de weg. "Daarachter staan veel eiken en dennenbomen. En dit is de tijd dat ze verstopte eikeltjes en ander voedsel weer gaan opzoeken. En daar moeten ze de weg voor over, dus vandaar de bruggen."
Maar hoe weten de eekhoorns nu dat ze voortaan een veilige optie hebben? "Ze merken vanzelf dat ze daarlangs kunnen als ze van boom tot boom bewegen. We gaan de komende tijd ook bijhouden hoeveel eekhoorns er gebruik van maken."
Geen Haagse taferelenEn nu maar hopen dat de Brabantse knaagdiertjes zitten te wachten op een touwbrug. Eerder bleken hun Haagse soortgenoten de neus op te halen voor een peperdure variant. Over die brug van 150.000 euro wandelden in twee jaar tijd slechts vijf eekhoorns. In Sint Willebrord is het eekhoornprobleem wat meer bescheiden aangepakt. De twee bruggen en de plaatsing daarvan hebben de gemeente Rucphen 3500 euro gekost.