Video

Politie haalt webwinkel voor drugs uit de lucht in Werkendam

16 maart 2018 om 07:54
nl
De politie heeft in Werkendam en Amsterdam een postorderbedrijf opgerold dat over de hele wereld drugs verkocht. Tienduizenden pakketjes drugs werden verstuurd. Het ging om LSD, XTC-pillen, coke en MDMA.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Dinsdag viel de politie een kantoortje en vijf huizen binnen in Amsterdam. Binnen waren er mensen bezig met webhandel en die werden dus op heterdaad betrapt. Drie verdachten waren ingelogd. "De politie wilde de vingers van de knoppen, dat er niks werd uitgezet", zegt Thomas Aling van de politie.  


Dankzij die tactiek bleef alle administratie bewaard en vonden agenten verzendlijsten met duizenden namen van vermoedelijke kopers van de afgelopen jaren.

Wachten op privacy instellingen...




Er zijn bij de actie vier mensen opgepakt, een 48-jarige man uit Werkendam en twee mannen van 32 en 50 en een 36-jarige vrouw uit Amsterdam.

Werkendam

In een loods in Werkendam deed de politie een inval en daar troffen ze draaiende 3D-printers aan, een zogenoemde printerfarm. Die printers maakten verpakkingsmateriaal: make-up-poederdoosjes, inkcartridges en doosjes van computerspelletjes. Er werd een merksticker op geplakt, maar er zat dus drugs in. De doosjes werden verstuurd naar onder meer Australië, Singapore en Nieuw-Zeeland.

Tekst gaat verder onder video.





Bij de politieactie in Werkendam werd ook een verdachte aangehouden. Daar vonden agenten ook een vuurwapen. Er is verder beslag gelegd op een loods en woning. In Amsterdam zijn drie auto's in beslag genomen, een vuurwapen, grote hoeveelheden drugs en bitcoin-tegoeden. "We gaan natuurlijk wel geld afpakken want misdaad mag niet lonen", kondigde Thomas Aling van de politie vrijdag aan.

Darkweb

De handel liep via een deel van het internet waar je niet zomaar op komt, het zogenoemde darkweb. De vier verdachten waren vorig jaar gespot op Hansamarket, dat was de site die door de politie in mei 2017 was overgenomen om 'undercover' informatie te verzamelen. Dat leverde een berg aan informatie op over online-dealers, waaronder deze mensen. 


De vier verdachten leken een grote winkel te hebben onder de naam Doug-Heffernan. Na het 'neerhalen' van de Hansa Market gingen ze even offline maar daarna doken ze op bij de illegale ondergrondse marktplaats Dream Market, met andere accounts : Smurfs, Mr. Bubblegum, Rubiks en DrugsGames.  Toen greep de politie in. Ook de verkoop-accounts zijn door de politie in beslag genomen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.