'Nabestaanden Youri Bicker hebben geen recht op inzage politiedossier'
Een meerderheid van de Tweede Kamer is wel voor inzage in het dossier. Van der Steur schrijft aan de Tweede Kamer dat het Openbaar Ministerie terughoudend blijft als de familie erop uit is de informatie te delen met journalisten.
LEES OOK: Ouders overleden Youri Bicker krijgen steun van Tweede Kamer: ‘Geef ze inzage onderzoek’
TwijfelsNabestaanden willen soms zelf nog onderzoek doen, ook als de politie of het OM het onderzoek al hebben gesloten. Ook hebben zij het dossier nodig als ze procedures willen aanspannen.
Het gaat om sterfgevallen waarvan de toedracht onzeker is, of waar zelfdoding of een ongeval is geconcludeerd, maar waar de familie vraagtekens bij heeft.
Vraagtekens over doodsoorzaakDinsdag werd een motie over het onderwerp aangenomen door SP-kamerlid Michel van Nispen. De politiek haakt in op een brandbrief van Sébas Diekstra, de raadsman van Will en André Bicker. Het Bredase echtpaar twijfelt al jaren aan de doodsoorzaak van hun 26-jarige zoon Youri.
LEES OOK: ‘Onze zoon is niet verongelukt, maar vermoord’, ouders van Youri (26) op zoek naar de waarheid
Het Openbaar Ministerie gaat uit van een noodlottig ongeval, maar Will en André denken dat er sprake is van een misdrijf.
Privacy van verdachten en getuigenVan der Steur vindt dat nabestaanden aanspraak kunnen maken op het dossier als de rouwverwerking erbij is gebaat. Maar dan moet dat belang wel groter zijn dan het recht op privacy van verdachten en getuigen. Daarnaast wil het OM de nabestaanden schokkende foto’s en passages besparen.
Volgens de minister is het de taak van de politie om vragen van nabestaanden te beantwoorden over de dood van hun geliefde. Wie twijfels heeft, kan daarmee naar het OM en, als de ontevredenheid blijft, naar de rechter. Van der Steur erkent wel dat dit voor nabestaanden niet altijd te begrijpen is. Hij gaat onderzoeken of het niet duidelijker kan. [youtube:https://youtu.be/C2kJ9-zmg9k]