Video

Dubbele vrijspraak van moord op garagehouder Karaman

8 december 2016 om 14:38
nl
Twee mannen uit Amsterdam en Utrecht zijn vrijgesproken van de moord op garagehouder Mahmut Karaman. De man werd eind 2014 in Valkenswaard geliquideerd.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Tegen hen werd onlangs bij de rechtbank in Den Bosch nog 21 en 22 jaar cel geëist.
Karaman werd vermist   Het slachtoffer werd in de vroege ochtend van woensdag 31 december 2014 dood aangetroffen in zijn garagebedrijf De Vest Carcenter. Hij was vermist opgegeven toen hij niet thuiskwam.
De verdachten werden eind november vorig jaar aangehouden. Een duidelijk motief voor de moord is door het Openbaar Ministerie niet gevonden.
Wel veroordeeld voor pillen en brandstichtingDe twee mannen kwamen er overigens niet zonder straf vanaf. De jongste van de twee, de 38-jarige Utrechter, kreeg twintig maanden voor het bezit van vijftienduizend xtc-pillen. De andere man, een 50-jarige Amsterdammer, werd een gevangenisstraf van een jaar opgelegd wegens brandstichting.
Karaman werd doodgeschoten in zijn bedrijf in Valkenswaard. Op een beveiligingscamera is te zien dat er schoten worden gelost, de schutter is echter niet te herkennen. Ook zijn er geen getuigen die de schutter hebben gezien of de wagen waarin hij reed. Desondanks is de officier van justitie ervan overtuigd dat beide mannen bij de moord betrokken zijn geweest. De rechter is van mening dat er onvoldoende bewijs is dat één van de mannen het slachtoffer heeft doodgeschoten.
'Voorverkenningen en contact'Er is wel aangetoond dat de twee ervan afwisten en dat ze zogeheten voorverkenningen hebben uitgevoerd. Ook is de oudste verdachte in contact geweest met de gebruikte kogelpatronen, want hierop is DNA aangetroffen. Verder heeft hij ruim twee weken na de moord de vluchtauto in brand gestoken.
Om deze redenen gaat de rechtbank er wel vanuit dat de mannen op enige wijze betrokken waren bij de liquidatie, maar dat is niet als zodanig ten laste gelegd. Voor het Openbaar Ministerie (OM) is het te vroeg om nu al een besluit te nemen om in beroep te gaan. Eerst moet het vonnis worden bestudeerd, zo meldt een woordvoerster. Lineke de Klerk, persrechter bij de rechtbank: "Ik kan me voorstellen dat het OM een oordeel van het hof wil."


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.