Nieuwe Van Gogh (1 miljoen euro) kon gekocht worden dankzij de Bankgiroloterij
LEES OOK: Noordbrabants Museum betaalt miljoen voor aquarel Van Gogh
Van Gogh maakte van de pastorietuin in Nuenen meer werk. Een schilderij dat op de aquarel in het Noordbrabants Museum lijkt, ging in de Tweede Wereldoorlog verloren. Een ander schilderij van de tuin hangt in het Groninger Museum. Op dat schilderij staat de kerktoren weer veel groter afgebeeld.
Een eerste blik op de nieuwe aanwinstHet nieuws over de aankoop van het Noordbrabants Museum lekte gisteren al uit. Maar het museum liet vandaag pas journalisten binnen om de nieuwe aanwinst te bekijken. Zaterdag is het museum de hele dag gratis open om iedereen een blik op de Van Gogh-aquarel te gunnen. In maart verdwijnt het werk weer een poosje in het depot, de kwetsbare aquarel moet beschermd worden tegen licht. In de toekomst komt er een speciale vitrine voor.
Brabanders die in 2015 naar de Van Gogh-tentoonstelling in het Noordbrabants Museum zijn geweest, kunnen zich de kleurrijke aquarel wel herinneren. Dat was ook het moment dat museumdirecteur Charles de Mooij besloot dat hij het werk wilde hebben. Gelukkig wilde de eigenaar, een particuliere verzamelaar, hem de tijd geven om geld bij elkaar te zoeken. De prijs van ruim één miljoen euro is voor het Noordbrabants Museum het hoogste bedrag ooit uitgegeven aan een aankoop; tot nu toe kwamen de aankopen nooit boven de twee tot drie ton uit.
Zes ton van de Bankgiroloterij De Mooij had al zes ton op de bank staan van de Bankgiroloterij. Dat bedrag maakte ook het verschil ten opzichte van 2013 toen de Van Gogh op de kunstbeurs Tefaf opdook. Toen had De Mooij op geen enkele manier het geld beschikbaar om de aquarel te kopen. Nu, in 2016, lukte dat wel, zoals gezegd door de steun van de Bankgiroloterij, het Mondriaanfonds, het VSB-fonds, de vrienden van het Noordbrabants museum, de Rensdael Aert Foundation en particuliere sponsor Coen Teulings.
Van Gogh is in Brabant geboren. De provincie wil zich de komende jaren sterker verbinden met de naam van de beroemde schilder. Daarvoor is onlangs door het provinciebestuur zeven-en-een-halve ton opzij gelegd. Het is het begin van een plan dat in totaal een infvestering van 25 miljoen euro vergt en dat in de nabije toekomst per jaar 500.000 Van Gogh-toeristen naar Brabant moet halen.
Technisch onderzoek Met de nieuwe aquarel kan het Noordbrabants Museum het Brabantse verhaal van Van Gogh nog duiidelijker vertellen. In 2019 wil het museum een grote Van Gogh-expositie houden. In de komende maanden gaat het museum vijf Van Gogh-schilderijen uit de vaste collectie technisch onderzoeken. Het moet meer informatie opleveren over Van Gogh en over zijn manier van schilderen. Een tentoonstelling met de resultaten van het onderzoek moet in juni beginnen.