Werkstraf en één dag cel geëist tegen motoragent die scooterrijder duwde
Het OM liet bij de eis weten rekening te houden met de vaak moeilijke beslissingen die politieagenten moeten nemen. Wel vindt ze dus dat er sprake is van poging tot doodslag. De agent nam een groot risico door de verdachte te duwen. De scooterrijder raakte ook zwaargewond.
Advocaat vraagt om vrijspraakJoost Wasser, de advocaat van de motoragent, vraagt om vrijspraak. Hij zegt dat meer agenten duwtjes geven en dat daar bijna nooit gewonden bij vallen. De agent wilde het slachtoffer volgens hem ook niet verwonden. Hij heeft de kans volgens zijn advocaat 'laag ingeschat' dat de scooterrijder zwaar lichamelijk letsel kon oplopen na een val wanneer je rijdt met een snelheid van veertien tot twintig kilometer per uur.
Het ongeluk gebeurde in de nacht van 8 juli 2015 na een inbraak in Eindhoven. De motoragent ging op de melding af en sloot zich aan bij een politieauto die een verdachte van de inbraak achtervolgde. De agent zag een man op een scooter rijden en ging achter hem aan. Hij dacht dat hij betrokken was bij de inbraak.
Scooterrijder stopte nietDe motoragent ging naast de scooterrijder rijden om hem te laten stoppen. De verdachte stopte alleen niet, maar gaf juist gas. De motoragent besloot daarop een duw tegen zijn stuur te geven. De man viel en raakte zwaargewond aan zijn hoofd en nek.
De agent gaf in de rechtszaal aan dat hij nog steeds achter zijn manier van handelen staat. "Hij reed op dat moment maar twintig kilometer per uur, dus vond ik een duwtje kunnen", zei hij. Volgens justitie reed het slachtoffer tien kilometer harder. Ook droeg de scooterrijder geen helm. De officier vindt dan ook dat de motoragent geen duw had moeten geven.
'Slachtoffer was onder invloed'Na het ongeluk heeft het slachtoffer vijf maanden met een nekbrace rondgelopen. Hij heeft nu nog steeds last van zijn nek. Volgens de agent raakte hij zo gewond, omdat hij onder invloed was van drugs en alcohol. "Het slachtoffer had een joint gerookt, zes biertjes gedronken en een halve liter sterke drank op."
Uit een onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat de manier waarop de politieagent de scooterrijder tot stilstand probeerde te brengen geen deel uitmaakt van de politieopleiding.
Het leermoment volgens de advocaat van de motoragent in deze zaak is de rijopleiding voor motoragenten eens onder de loep te nemen. "Schiet deze wellicht tekort?", vraagt hij zich af. "Mijn cliënt geeft aan training te missen over hoe om te gaan met dit soort situaties."
Onze verslaggever was bij de zaak in Den Bosch.