Stratumseind wil meer leven in de brouwerij: 'Het moet gezelliger worden'
Louis Croonen van bar-bistro Calypso was zeven jaar weggeweest uit Eindhoven en schrok toen hij 'zijn' Stratumseind weer terugzag. "Het was verloederd en ongezellig. Erger dan dit kon het niet worden." Het weerhield hem er niet van om een jaar geleden zijn zaak te openen. "We hebben het pand flink opgeknapt, ook aan de buitenkant. Het kreeg bloembakken tegen de gevel en een flink terras."
Monumentale pandenZijn horecazaak past door de combinatie van eetgelegenheid en café in de nieuwe opzet van het Stratumseind. "Het zou mooi zijn als mensen na een dagje winkelen doorlopen naar het Stratumseind voor een drankje of om een hapje te eten", zegt Arjan Bouter van café Tracé en 't Lempke. De laatste jaren hebben we er hard aan gewerkt om de straat gezelliger te maken. Het is de straat met de meeste monumentale panden in Eindhoven. Nu ze opgeknapt zijn, kun je dat weer zien."
Croonen wijst erop dat alle pogingen om het Stratumseind 'hufterproof' te maken in het verleden tot gevolg hadden dat het gebied alsmaar ongezelliger werd. "Dit gebied werd gezien als een risicogebied, dus werden de trottoirs weggehaald, de prullenbakken verdwenen en de terrassen werden niet meer opgebouwd. De straat was een vesting. Het leek hier wel een stukje Oost-Duitsland."
Festivals halen jongeren weg uit de kroegMaar het was niet de enige reden voor de teruggang van het aantal bezoekers. Jongeren zochten om verschillende redenen het Stratumseind steeds minder op.
Bouter: "Het anti-rookbeleid in de horeca, de opkomst van social media, mobiele telefoons die veel budget voor jongeren opslurpen." En dan is er nog het alsmaar uitdijende festivalseizoen. "Als ze naar een festival zijn geweest, zie je ze de eerste drie weken niet in je kroeg."
'Nieuwe initiatieven'Voor de kroegbazen op het Stratumseind was het een jaar of drie geleden duidelijk dat er iets moest veranderen. "Niets doen zou het einde betekenen van het Stratumseind als uitgaansgebied", zegt Bouter. Dat betekent dat de straat openstaat voor nieuwe initiatieven. Een voorbeeld daarvan zijn de zondagmiddagen met klassieke muziek in de Oude Rechtbank. "Wat ons betreft komen ook niet-horecazaken hier weer terug, net als vroeger toen hier nog een slager en een bakker zaten."
'Nieuwe bestrating'Als het aan de horeca-ondernemers ligt, zorgt de gemeente nu voor nieuwe, aangepaste bestrating. "De stoeptegels die er nu liggen, zijn op en passen bovendien niet meer bij de uitstraling die we hier willen." Of de gemeenteraad meegaat in die oproep, moet op 20 december duidelijk worden als de raad een besluit neemt over de begroting hiervoor.