Informatie over Q-koortsbehandeling blijft beschikbaar voor wetenschappers
De database waar deze informatie in staat dreigde te verdwijnen omdat het geld op is. Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat er extra geld komt.
Vooral slachtoffers in BrabantDe Q-koortsepidemie in 2007 was de grootste ter wereld en eiste vooral slachtoffers in Brabant. Het aantal sterfgevallen als gevolg van de Q-koorts is minstens 74.
Artsen en wetenschappers, onder wie dr. Peter Wever van het Jeroen Boschziekenhuis in Den Bosch, die zich bezig houden met de behandeling van Q-koorts verzamelen al hun informatie in de Nationale database Chronische Q-koorts. Daar kunnen andere wetenschappers hun voordeel mee doen. De gegevens van alle patiënten zijn geanonimiseerd.
Bron van belangrijke informatieDe aanvraag om de informatie vijf jaar langer beschikbaar te houden werd gedaan door de Stichting Q-support. Annemieke de Groot, directeur van Q-support: "Als de database niet langer onderhouden kan worden, verliest die zijn waarde. Een bron van zoveel belangrijke informatie voor onderzoekers wereldwijd, zou dan verloren gaan. Dat zou echt een gemiste kans zijn. Vooral voor alle patiënten die aan chronische Q-koorts lijden. De database vertelt veel over het verloop van de ziekte en de effectiviteit van de behandeling".