Eten in het pikkedonker: bij restaurant Zwart zie je niet wat je aan je vork prikt
Wereldwijd zijn er 34 van dit soort restaurants. In Breda is het tweede 'blind dining restaurant' van Nederland geopend. Zelfs de menukaart buiten op straat verklapt niet wat je voorgeschoteld krijgt. De kort geschroeide _____ in combinatie met langzaam gegaarde _____.
ConceptRestauranteigenaar Marijn van Dijke bezocht zelf een soortgelijk restaurant in Vietnam en deed zo inspiratie op voor zijn restaurant in Breda.
De ingrediënten op de aanlokkelijke menukaart zijn met opzet geblindeerd. "Dat is een van de leuke zaken aan het concept: je weet dus niet wat je gaat eten." Daarmee verwijst Van Dijke naar het dagelijkse leven van blinde en slechtziende mensen, zij zien immers ook niet wat ze voorgeschoteld krijgen.
"Bij ons krijg je een volledig viergangenmenu geserveerd, een verrassingsmenu, want pas aan het einde van de avond krijg je te zien wat je nou werkelijk gegeten hebt."
Blind dinerenDe familie Bunt uit Breda ging de uitdaging donderdagavond aan. Eerst werd er even geoefend met een blinddoek. Het gezin moest een eenvoudige legpuzzel oplossen, maar dat lukte al niet.
Slechtziende medewerker Ivan Heerkens uit Tilburg is 24 jaar oud. Hij werkt sinds de opening, vier maanden geleden, als gastheer bij het pikkedonkere restaurant in Breda. Hij voelt zich hier geen nummer, maar een echt volwaardig en gewaardeerd personeelslid.
"Ik vind het heel bijzonder om echt contact te hebben met de gasten", legt de slechtziende gastheer uit. "Ik luister naar hun verhalen en ik wil mijn verhaal met de gasten delen. Daar zijn ze trouwens ook altijd nieuwsgierig naar!"
Schouder aan schouderNa het geblinddoekt puzzelen loopt het gezin Bunt in een rijtje met de handen op elkaars schouders achter gastheer Ivan aan. Dat moet ook wel, want in de eetzaal zie je letterlijk en figuurlijk geen hand voor ogen. Het is er aardedonker.
Dan begint het grote proeven. Na het voorgerecht en een tussengerecht serveert Ivan het hoofdgerecht. Met hun handen ontdekken vader, moeder en hun drie zoons wat er precies op hun bord ligt. "Ik denk aardappelpuree, iets van rundvlees in schijfjes en ik proef ook appel", raadt moeder Marieke.
Na twee uur krijgt het gezin te zien wat ze nou echt gegeten hebben. In de verlichte barruimte worden de gerechten na afloop op een televisiescherm gepresenteerd. Met de smaakkennis van de familie Bunt zit het wel snor: ze zaten namelijk behoorlijk in de buurt. "Jullie hebben rode kool met appeltjes, aardappelpuree en rollade omhuld met ham en kaas gegeten!"