Video

Inside job? Onderzoek kluisjeskraak richt zich op beveiligingsbedrijf van Rabobank in Oudenbosch

12 april 2018 om 16:16
nl
In het onderzoek naar de miljoenenroof uit de kluisjes de Rabobank in Oudenbosch heeft de politie computerbestanden en documenten van het beveiligingsbedrijf EBN in Breda in beslag genomen. Ook zijn medewerkers gehoord die iets met de beveiliging van de bank te maken hadden. Daarmee lijkt de politie zich in het onderzoek steeds meer te richten op een 'inside job'.
Profielfoto van Erik Peeters
Geschreven door

Volgens politiewoordvoerder Willem-Jan Uytedehage is er daags na de kluisjesroof al een kopie gemaakt van de serverbestanden. Om welke informatie het precies gaat kan hij niet zeggen. Zeer waarschijnlijk gaat het om gegevens die gekoppeld zijn aan toegangspasjes van de bank. 

"De recherche is druk bezig alle informatie te onderzoeken of er iets verdachts op te vinden is", aldus Uytdehage. Maar met alle informatie die er voorhanden is, lijkt de politie toch moeite te hebben de zaak snel op te lossen.

 

Intern onderzoek EBN
Beveiligingsbedrijf EBN werkt volledig mee aan het politieonderzoek. "EBN doet diverse beveiligingstaken voor deze Rabobank. Bij het onderzoek wordt dan ook logischerwijs informatie aan ons gevraagd. Dat is de standaard procedure", vertelt advocaat Taco van der Dussen. "Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat het bedrijf iets met de bankroof te maken heeft."

"Een aantal medewerkers van het bedrijf is door de recherche gehoord als getuige. Er is niemand aangehouden", aldus Van der Dussen. EBN heeft Hoffmann Bedrijfsrecherche ingehuurd voor een intern onderzoek. Waar nodig wordt informatie uitgewisseld met de politie en de Rabobank. 

In het belang van het onderzoek wil de advocaat verder niets zeggen. Hij betreurt het dat EBN in een kwaad daglicht wordt gesteld. Beveiligingsbedrijf EBN is een familiebedrijf dat is opgericht in 1919. Bij het bedrijf werken meer dan 260 mensen.

Toegangscodes per telefoon
De politie liet eerder al weten een inside job niet uit te sluiten. Ook medewerkers van de Rabobank zijn als getuige gehoord. Bronnen rond het politieonderzoek zeggen tegen Omroep Brabant dat toegangscodes van de kluis ook gewoon telefonisch werden doorgegeven. De bank is zelf ook een onderzoek begonnen. "Alle scenario's worden opengehouden", aldus de politiewoordvoerder.

De kluisjesroof gebeurde op 3 maart. Honderden kluisjes in de kelder van de bank werden opengebroken. De exacte omvang van de buit is nog onduidelijk. 

 

De dieven gingen er met contant geld, goud en zilver vandoor. De daders zijn nog altijd niet gepakt. Afgelopen maandag ging de bank weer open na ruim een maand gesloten te zijn geweest. Ook het kluisjessysteem is weer toegankelijk.

 

 

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.