Video

Oud-burgemeester Helmond twijfelt over bedreigingen: 'Aanleiding nog steeds niet helder'

7 januari 2017 om 14:52
nl
Fons Jacobs weet niet of zijn leven echt gevaar liep toen hij als burgemeester van Helmond negen maanden werd beveiligd. Dat zegt Jacobs in het boek De achterkant van Nederland, dat dinsdag verschijnt. "Zolang men mij niet informeert, ga ik ervan uit dat er iets te verzwijgen is."
Profielfoto van Elzendoorn Bart/Alice van der Plas
Geschreven door
Elzendoorn Bart/Alice van der Plas

In het boek van de Tilburgse hoogleraar Pieter Tops en journalist Jan Tromp is een hoofdstuk gewijd aan de oud-burgemeester van Helmond. Daarin zegt hij dat justitie hem nooit heeft geïnformeerd over de aanleiding voor de bedreigingen. "Het zou kunnen zijn dat men toch op het verkeerde spoor heeft gezeten en dat de bedreiging wellicht toch veel minder was dan men destijds heeft ingeschat."
ZIE OOK: Oud-burgemeester Helmond Fons Jacobs nog steeds gebukt onder gevolgen bedreigingen
OndergedokenIn het boek vertelt Jacobs voor het eerst dat hij in Eindhoven, Turkije en Cyprus onderdook. Ook werd hij uit een vergadering in het Provinciehuis gehaald en in colonne naar Antwerpen gebracht. "De twijfel is nu ook bij ons of zo lang in de beveiliging te zitten het allemaal wel waard was. Privé gezien hebben we negen maanden geen enkel leven gehad."
Maar de oud-burgemeester beseft ook dat justitie deze maatregel niet zomaar heeft genomen. "Het was op basis van informatie uit de Criminele Inlichtingen Dienst. Dat is vaak geanonimiseerd, daar mag men geen openheid over geven, dat is ook terecht. Maar ik vind wel dat ten opzichte van mij enige verduidelijking had kunnen plaatsvinden, waardoor wij toch meer zicht kunnen krijgen op wat er nu gebeurd is."
Uit welke hoek?Zo wil Jacobs graag weten uit welke hoek de bedreigingen kwamen en of hij daartoe zelf aanleiding had gegeven. "Of is het gebaseerd op flauwekul? Wij weten echt niets over waarom het noodzakelijk was om zulke zware maatregelen te nemen."
Jacobs vindt het na zes jaar nog steeds belangrijk om deze informatie te krijgen. "We hebben het hoofdstuk wel afgesloten, maar niet definitief. We zouden er een streep onder kunnen en willen zetten. Dat kan alleen maar als we meer duidelijkheid hebben over de achtergronden." Jacobs heeft de afgelopen jaren gehoopt op een gesprek met justitie. "Maar uiteindelijk heeft dat gesprek nooit plaatsgevonden."
AfluisterenDaarnaast hoorde Jacobs een paar dagen nadat hij was afgetreden als burgemeester dat de politie hem lang heeft afgeluisterd. "Ik kreeg te horen dat ik in dezelfde periode gedurende dertien maanden werd verdacht van allerlei ernstige feiten. Er is ook getapt, wij schatten tussen de zes en de acht weken."
"De mensen vertelden mij dat ik het hoogste vorm van sepot had gekregen. Daar moest ik ook blij mee zijn. Maar als er niets is, dan kunnen ze nog jaren zoeken. Er is niks." De burgemeester kreeg naar eigen zeggen nooit te horen waar hij dan precies van werd verdacht. "Ik kreeg wel te horen dat de aanleiding om het onderzoek op te starten geruchten waren. Daar moest ik het dan maar mee doen. Ik was erg aangedaan."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.