Video

Opnieuw recordomzet en recordwinst voor chipmachinemaker ASML

18 januari 2017 om 10:54
nl
Chipmachinemaker ASML heeft in 2016 zowel een recordomzet als een recordwinst geboekt. Dat blijkt uit de jaarcijfers over vorig jaar die woensdagmorgen zijn gepubliceerd.
Profielfoto van Cartens Raoul
Geschreven door
Cartens Raoul

De omzet steeg naar 6,8 miljard euro, een half miljard meer dan in 2015. Over heel 2016 werd 1,47 miljard euro netto winst geboekt, terwijl een jaar eerder nog 1,38 miljard euro werd verdiend.
ProcessorsASML maakt machines waarmee fabrikanten zoals Intel, Samsung NXP en Qualcomm hun computerchips maken. Vooral de vraag naar machines waarmee chips voor processors kunnen worden gemaakt, voor in computers en telefoons, nam toe.
Ook verdiende ASML meer aan onderhoud en service aan machines bij klanten, bijvoorbeeld door updates. De vraag naar machines voor computergeheugenchips nam juist met een derde af ten opzichte van 2015.
Vierde kwartaalVooral in het vierde kwartaal deed ASML goede zaken en overtrof de omzet voor de tweede keer op rij de eigen verwachtingen. De opbrengsten over de laatste drie maanden van 2016 kwamen uit op 1,9 miljard euro, tegen 1,8 miljard euro in het derde kwartaal. Zelf ging het bedrijf uit van een stabiele of licht lagere omzet.
De nettowinst ging in het vierde kwartaal met een derde omhoog naar 524 miljoen euro. Voor het huidige kwartaal gaat ASML uit van een lichte daling van de omzet, naar circa 1,8 miljard euro.
Ultraviolet lichtASML is al een paar jaar bezig met de allernieuwste generatie chipmachines, waarbij extreem ultraviolet licht wordt gebruikt om nog kleinere en snellere computerchips te maken. In 2016 verkocht het Veldhovense bedrijf 18 van deze nieuwste EUV-machines, met een totale waarde van bijna twee miljard euro.
Topman Peter Wennink noemde 2016 "een opmerkelijk jaar'' voor ASML. Niet alleen omdat de financiële resultaten naar recordhoogten stegen, maar ook omdat beslissende stappen werden gezet met EUV. Het moment nadert dat de chipindustrie de technologie gaat gebruiken voor grootschalige productie.
BanenBij ASML werken wereldwijd 16647 mensen, van wie ruim 9000 in Veldhoven. Dit is een toename van 1600 mensen, inclusief de 700 man die in november mee kwamen bij de overname van het technologiebedrijf HMI in Taiwan.
Bij ASML in Veldhoven lopen onder de werknemers 105 verschillende nationaliteiten rond.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.