Koninklijke Philips ziet zowel winst als omzet over 2016 flink stijgen
Volgens topman Frans van Houten was 2016 een jaar waarin Philips met succes veranderde in een gezondheidstechnologiebedrijf. Zo werd de verlichtingstak Philips Lighting verzelfstandigd.
Vierde kwartaalOver de laatste drie maanden van 2016, het vierde kwartaal, zag Philips verkopen met vijf procent oplopen. Dit leverde een nettowinst van 640 miljoen euro op, tegen een verlies van 39 miljoen euro een jaar eerder. Dat tekort werd toen mede veroorzaakt door eenmalige kosten die Philips maakte om pensioenrisico's af te kopen.
In de toelichting op de jaarcijfers maakte bestuursvoorzitter Van Houten ook bekend dat Philips het opnieuw aan de stok heeft met de autoriteiten in de Verenigde Staten. Ditmaal gaat het om de productie van defibrillatoren, AED's, waar bij inspecties van de keuringsdienst FDA onvolkomenheden aan het licht zijn gekomen.
GevolgenHet bedrijf is in gesprek met het Amerikaanse ministerie van Justitie, dat optreedt namens de FDA. Hoewel die discussies nog niet zijn afgesloten, gaat Philips er vanuit dat de kwestie 'betekenisvolle gevolgen' zal hebben voor de bedrijfsvoering bij het betreffende onderdeel.
De FDA tikte Philips in 2011 ook al op de vingers. Een fabriek in Cleveland waar medische scanners worden gemaakt, ging daarop tijdelijk dicht. De resultaten zouden daar jaren onder lijden. Volgens een woordvoerder verwacht Philips 'geen tweede Cleveland', omdat sindsdien de productieprocessen al aanzienlijk zijn verbeterd.
ImpactFrans van Houten zei in een toelichting dat hij geen grote impact voorziet op de resultaten in 2017, ook gezien het beperkte aandeel dat defibrillatoren hebben in de totale omzet. Philips handhaaft ook zijn doelstellingen voor omzetgroei en margeverbetering in de komende drie tot vier jaar.
De beurs in Amsterdam reageerde fel op de problemen van Philips in Amerika. De waarde van het aandeel Koninklijke Philips daalde met vier procent.
TrumpPhilips wil nog niet vooruitlopen op de mogelijke gevolgen van het beleid van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump voor de eigen prestaties in de Verenigde Staten. Wel is het 'een punt van aandacht, en in zeker zin ook van zorg', zei topman Frans van Houten dinsdag.
Trump greep zijn inaugurele rede vorige week vrijdag aan om nog maar eens duidelijk te maken dat Amerika de komende jaren op de eerste plek komt. Producten die in de VS worden verkocht, moeten zo veel mogelijk ook daar gemaakt zijn.
Balans"Nu zijn wij net zo goed een Amerikaans als een Europees of Nederlands bedrijf'', zei Van Houten. Hij benadrukte dat er 'balans' is tussen waar Philips zijn omzet behaalt, en waar het fabrieken heeft staan. "Laten we afwachten wat er daadwerkelijk gaat gebeuren'', aldus de topman.
Dat geldt ook voor Trumps plannen met de gezondheidszorg. Zeker is dat de nieuwe president af wil van het beleid van zijn voorganger Barack Obama, maar wat daar voor in de plaats komt is nog onduidelijk. Ook dat zorgt voor veel onzekerheid, ook bij klanten van Philips, zei Van Houten.