'Zoveel meer dan steunkousen aantrekken', thuiszorg heeft dringend behoefte aan hbo'ers
Uit een onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat er in 2019 tussen de 10.000 en 13.500 wijkverpleegkundigen met hbo-opleiding nodig zijn in de thuiszorg. Dat zijn er duizenden meer dan nu.
Tekort loopt opIn 2016 was er een tekort van 750 tot 1000 wijkverpleegkundigen landelijk. Dat getal zal naar verwachting oplopen. Organisaties Thebe en Vivent merken nog niet dat er een tekort is, maar bij ZuidZorg wordt de krapte wel gemerkt, zegt Nina Vos, directeur bij Zorg Thuis van ZuidZorg.
“We merken dat het aantal klanten dat een beroep doet op thuiszorg sterk stijgt. Dat komt door de vergrijzing en doordat het moeilijk is om een plek in een verpleeghuis te krijgen. Tegelijkertijd worden patiënten uit het ziekenhuis sneller naar huis gestuurd”, zegt Vos.
ZuidZorg zegt dat ze zorgt dat de kwaliteit van zorg hoog blijft. Nieuwe klanten aannemen is lastig met het huidige aantal medewerkers.
Complexe zorgVolgens Annemarie Koopman van Growwork, dat zorgorganisaties aan het juiste personeel helpt, is er een dringend tekort aan wijkverpleegkundigen die zelf kunnen beoordelen welke zorg iemand nodig heeft en die behoefte wordt steeds complexer.
Daarnaast ziet Koopman dat er iets mis is met het imago van de wijkverpleegkundigen. “Er zijn veel initiatieven in Brabant om het werk aantrekkelijker te maken."
Imago thuiszorgMina Vos van ZuidZorg denkt dat de maatschappij een verkeerd beeld heeft van wat de thuiszorg te bieden heeft. “Het vraag erg veel zelfstandigheid. Veel studenten kiezen nog steeds voor het ziekenhuis. Da’s jammer, want we komen mensen tekort. Terwijl we zien dat mensen wél heel enthousiast worden als ze bijvoorbeeld stage lopen in de thuiszorg.”
Hanny van Diest is wijkverpleegkundige bij ZuidZorg. Zij ziet ook dat de thuiszorg met een negatief imago heeft terwijl haar werk juist zoveel voldoening geeft. "Het is zoveel meer dan steunkousen aantrekken. Het grootste voordeel vind ik dat je die warme zorg kunt leveren. Ik kan echt de tijd nemen voor mijn cliënten."
'Thuiszorg gaat een beetje bij je horen'Riet van Bergen (89) uit Eindhoven weet uit eigen ervaring hoe belangrijk dat is. Door de wijkverpleging kan zij thuis blijven wonen en haar zelfstandigheid houden. "De thuiszorg die gaat een beetje bij je horen. Die weet hoe je familie in elkaar zit. Ik ken de wijkverpleegsters die hier komen en ze kennen mijn omstandigheden. Het wordt eigen."